„Zajlik
A lényeg

40 fok is lehet a 3-as metró vezetőfülkéiben

6/09/2024 15:22

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A szellőztető rendszer nem oldja meg a problémát a metróvezetők szerint.

A 3-as metró vonalán közlekedő, felújított orosz metrószerelvények jelentős részében a vezetők ugyanolyan hőségben kénytelen ülni, mint az utasok.  A klímavezérlővel rendelkező vezetőfülkékben nyáron nem ritka, hogy a hőmérséklet eléri a 35-40°C-t is,  A problémát számos alkalommal jelezték hivatalos formában is, de nem jött válasz, vagy csak annyi, hogy a korábbi kék vonatokon sem volt klíma.

A Telex megkérdezte az ügyben a BKV-t, ahol azt válaszolták, hogy a metró klímaberendezéseinek javítását 2023 óta egy hazai vállalkozás végzi szerződés keretében, azonban vannak olyan – alapvetően szoftveralapú – meghibásodások, amelyek javítása a berendezést gyártó orosz partner nélkül megvalósíthatatlan.

Sajtótájékoztató a felújított metrószerelvényekről
 
3-as metró a járműtelepen.
 Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

A javításokhoz szükséges alkatrészek beszerzésére, illetve új, komplett berendezések szállítására tájékoztatásuk szerint „folyamatban van” a szerződés aláírása, de „a jelenlegi nemzetközi helyzet miatt a szerződés teljesítése során jelentős, hosszú átfutási idővel kell majd számolni”.

A BKV szerint a hőségriadó idején elsősorban azokat a vonatokat adták forgalomba, amelyeknek mindkét vezetőfülkéjében üzemelt a klímaberendezés. A szolgáltatás biztosítása miatt ugyanakkor kénytelenek voltak néhány – naponta átlagosan két-három – olyan vonatot is kiadni, amelynek csak az egyik felén működött a klíma. Azokon a vezérkocsikon, ahol nem működik a klímaberendezés, a szellőztető funkció üzemszerűen használható.

A metróvezetők szerint a klíma helyettesítésére kitalált szellőztető rendszer nem oldja meg a helyzetet.