„Zajlik
A lényeg

42-en megsérültek Harkivban orosz támadásban, de tűz volt két orosz erőműben is

1/09/2024 19:09

| Szerző: Klubrádió

Orosz légicsapásokban legalább 41 ember sebesült meg az ukrajnai Harkivban. Oroszországban pedig – ukrán dróntámadások után – tűz ütött ki egy moszkvai olajfinomítóban és a Konakovo erőműben is.

Orosz légicsapásokban legalább 41 ember sebesült meg az ukrajnai Harkiv városában – közölték hivalatos források; a hírről a BBC számolt be..

Oleh Szinyehubov regionális vezető elmondta, hogy öt gyermek van a sérültek között, és azzal vádolta Moszkvát, hogy kizárólag a polgári infrastruktúrát célozza a városban. A megrongált épületek között van egy szupermarket és egy sportkomplexum is, olyan területeken, ahová a lakosok naponta járnak – tette hozzá. Szinyehubov tíz orosz támadásról számolt be és közölte, lehetnek még sebesültek a romok alatt.

„Oroszország ismét terrorizálja Harkivot, a polgári infrastruktúrát és magát a várost sújtja” – mondta Volodimir Zelenszkij elnök a támadások után.

A támadásra azt követően került sor, hogy Ukrajna az éjszaka folyamán dróntámadások hullámát indította oroszországi célpontok ellen, ahol két energetikai létesítményben tűz ütött ki. Orosz tisztviselők nem számoltak be sebesültekről vagy halálos áldozatokról.

Az orosz védelmi minisztérium szerint több mint 158 ukrán drón vette célba az ország 15 régióját, köztük a fővárost, Moszkvát. Az orosz hadsereg szerint megsemmisítették a drónokat.

A támadás következtében azonban tűz ütött ki egy moszkvai olajfinomítóban egy „külön műszaki helyiségben” – közölte a város polgármestere. Szergej Szobjanyin arról számolt be, hogy legalább 11 drón vette célba a fővárost és a környező területeket.

Eközben az orosz fővárostól 120 kilométerre, Tver régióban hangos robbanásokat hallottak a Konakovo erőmű közelében. Az orosz média közlése szerint tűz ütött ki a létesítményben. A régió kormányzója, Igor Rudenya elismerte, hogy a Konakovszkij körzetben történt támadás okozta tüzet sikerült megfékezni, anélkül, hogy részleteket közölt volna arról, mit találtak el.

Helyi tisztviselők elmondása szerint drónok megpróbálták megtámadni a Kashira erőművet a Moszkvai régióban – de nem keletkezett tűz és nem voltak áldozatok.

A BBC Verify megvizsgálta és ellenőrizte a közösségi médiában közzétett videókat, amelyek mindhárom helyszínen robbanásokat mutatnak. A felvételeken úgy tűnik, hogy a Konakovo erőműben és a moszkvai finomítóban ezt követően tűz ütött ki.

Ukrán oldalról nem kommentálták ezeket az állításokat.