„Zajlik
A lényeg

500 ezer helyett 1 millió köbméter kavicsot termel ki évente a NER-közeli üzletember Kiskunlacházánál

5/08/2024 09:52

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Kell az anyag a Bosnyák tér mögötti giga-építkezéshez.

Bosnyák tér mögötti új irodanegyedet építő, NER-közeli Balázs Attila belehúz a bányabizniszben is:  a választások előtt két nappal adta be környezetvédelmi engedély-módosítási kérelmét, amelyben ahhoz kéri a hatóság hozzájárulását, hogy az eddigi

500 ezer köbméter helyett 1 millió köbméter "haszonanyagot” termelhessenek ki évente a Kiskunlacháza melletti bányájából.

– írja a Népszava.

A Tiborcz István holdudvarához köthető Balázs Attila, erdélyi származású üzletember a területről 23,8 millió köbméter kavicsot termelne ki. Ennek persze ára van: "a terület tájbeli átrendeződése bekövetkezik”, hatalmas új tórendszer jön létre. Az érintett Délegyháza polgármestere az engedélykiadásakor tiltakozott, mondván, a község földjeinek 70 százaléka már így is bányatelek, lassan sziget lesz belőlük a bányák után visszamaradó tavak miatt.

 
A délegyházi tavak
wikipedia
 

Egy környezetvédelmi egyesület perben támadta meg az engedélyt, de a kavicskirálynak semmi se állhatta útját.

Balázsék azzal érvelnek, hogy ügyködésük eredményeképpen "biológiai és társadalmi szempontból új, értékes tájelem jelenik meg”. Különösen meghökkentő a környezeti célkitűzések felsorolása, amely különös tekintettel van "a klímaváltozás következtében várható szélsőséges vízjárásra” – teszi hozzá a lap.