„Köszönjük

6,5 milliárddal támogatja a kormány a Vitézy Dávid vezette Közlekedési Múzeumot

1/06/2021 11:55

| Szerző: Klubrádió

Több mint 6,5 milliárd forinttal támogatja a kormány 2026-ig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztési programját – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

“A Kormány mai határozatával elfogadta és támogatta gyűjteményfejlesztési tervünket, amelyet a nemzeti kulturális műszaki és közlekedési örökség megmentésére és gondozására dolgozott ki a Közlekedési Múzeum. Soha korábban nem volt ilyen átfogó és nagyszabású értékmentő program a magyar közlekedéstörténeti emlékek megőrzésében, mint amiről a Kormány most döntést hozott.” – mondta el Vitézy Dávid, a múzeum főigazgatója.

"A Kormány 2026-ig összesen 6 milliárd 674 millió forinttal támogatja a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményének restaurálását, a nemzeti műszaki örökség megmentését. A támogatás lehetőséget ad a korábban soha nem látott méretű gyűjteményfejlesztési program megvalósítására" – írja a közlemény.

A tervek szerint a bővített és megújított gyűjteményt 2026-tól nézhetik meg a látogatók az egykori Északi Járműjavító területén felépülő új Közlekedési Múzeumban.

Horthy Miklós egykori szerelvényének étkezőkocsija a MÁV N
 
Budapest, 2021. január 18. A Turán 9, Horthy Miklós egykori szerelvényének étkezőkocsija a MÁV Nosztalgia Kft. budapesti műhelyében, az egykori Istvántelki Főműhely vasúti járműjavító csarnokában 2021. január 18-án. A Turán 9-re egy szlovákiai tóparti ház emeleti szintjeként befalazva találtak rá Szencen. A Turán vasúti szerelvényt Horthy Miklós kormányzó magas szintű protokoll eseményeken használta 1944-ig, majd később az akkori Csehszlovákia területére került. Az étkezőkocsit, a 9-es számú vagont ezután sokáig Csehszlovákia kormánya használta reprezentációs célokra, de az 1970-es években leselejtezték, és magánkézbe került. Az étkezőkocsi restaurálását a Közlekedési Múzeum munkatársai végzik. MTI/Máthé Zoltán