„Zajlik
A lényeg

A brüsszeli bürokraták rituálisan legyilkolnák az európai gazdaság jövőbeli versenyképességét - Szijjártó

3/10/2024 14:46

| Szerző: Klubrádió

Magyarország nemmel fog szavazni a kínai elektromos autógyártókra kivetendő EU-s vámokra a holnapi brüsszeli tanácsülésen – jelentette be Geszten a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Pélter büntetővámnak nevezte a terhet és úgy fogalmazott: "A brüsszeli bürokraták arra készülnek, hogy a holnapi napon rituálisan legyilkolják az európai gazdaság jövőbeli versenyképességét".

Azt hangoztatta a  geszti kormányülés utáni tájékoztatón, hogy bár az Európai Bizottság a kontinens autógyártóinak érdekvédelmével érvel, az ágazat legnagyobb vállalatai, amelyek hazánkban is rendelkeznek gyárakkal, "kézzel-lábbal tiltakoznak" a szerintük is rendkívül káros és veszélyes javaslat ellen.

A francia elnök, Emmanuel Macron kezdeményezte a szavazást az elektromos járművek importjára kivetendő vámokról. Ez lenne az első Kínával szembeni valódi keménykedés. A német kancellár, Olaf Scholz, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya is igyekezett megakadályozni Brüsszel döntését, de nem sikerült a tagállamok többségét maguk mögé állítaniuk.

(Portfolio)