„Zajlik
A lényeg

A CATL mégis beszállhat a hulladékkezelésbe is

23/09/2024 15:22

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A Debrecenben akkugyárat építő kínai cég magyarországi vállalatának ugyanaz az ügyvédi iroda nyújt székhelyszolgáltatást, mint egy szeptemberben bejegyzettt hulladék-nagykereskedőnek, amely tevékenységi körébe felvették a veszélyes hulladék kezelését illetve ártalmatlanítását is.

A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága szeptember elején bejegyzett egy, vélhetően a CATL-hez köthető céget. A Brunp Recycling Technology Hungary Kft. fő tevékenysége hulladék-nagykereskedelem lesz, de emellett felsorolják többek között a veszélyes hulladék kezelését illetve ártalmatlanítását is – számolt be a 24.hu. A cégiratokból annyi látszik, hogy ugyanaz az ügyvédi iroda nyújt székhelyszolgáltatást és látja el a kézbesítési megbízott szerepét az új cégnél, mint a kínai CATL akkumulátorgyártásra létrehozott debreceni cége, a Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. esetében – írja a lap.

Mint ismert, a CATL Debrecenben fogott egy óriási akkumulátorgyár építésébe, amikor elkezd működni az üzem sokféle, különleges kezelést igénylő hulladék keletkezik majd. A cégbejegyzés annak fényében meglepő, hogy a CATL közügyekért felelős vezetője, Szilágyi Balázs tavasszal egy konferencián kérdésre válaszolva még azt mondta, több tucatféle hulladék kezelésére kell majd szerződéseket kötniük, és saját beruházásként egyelőre nem terveznek hulladékfeldolgozással foglalkozni.

A kiépülő akkumulátoriparban érintett településeken országszerte érzékeny kérdés, hogy mi történik az ágazatban keletkező hulladékkal – hiszen a nem megfelelő kezelés súlyos szennyezéshez vezethet. Debrecen déli gazdasági övezetében – ahol a CATL-gyár is működik majd – eddig az iparághoz kapcsolódó üzemek közül csak az akkumulátorokhoz alumínium alkatrészeket gyártó HALMS Hungary Kft. kezdte meg működését, amelyre már májusban hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a kormányhivatal – jóllehet, a nyilvánosság erről csak az önkormányzati választások után értesült – emlékeztet a Debreciner. Így érthetően nagy érdeklődés övezi, hogy milyen cégek vesznek majd részt az ágazatban keletkező hulladék kezelésében.

A címlapi kép illusztráció.