„Zajlik
A lényeg

A főváros 30 milliárdot költene a Római-part árvízvédelmére

19/01/2024 15:02

| Szerző: Klubrádió

A főváros szeretne forrásokat találni a Római-part felújítására, Karácsony Gergely reális esélyt lát arra, hogy az árvízvédelem mellett a természeti értékeket is megőrizzék a területen.

A kihelyezett kabinetülés után tartott pénteki sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy további 30 milliárdot költenek a következő években árvízvédelemre.

„Azon dolgozzunk, hogy ne csak az árvízvédelem valósuljon meg, hanem a Római- part a mostani természeti értékek mellett meg tudjon újulni, a Fővárosi Önkormányzat szeretne erre forrást találni” – mondta Karácsony Gergely a kihelyezett kabinetülés utáni sajtótájékoztatón. A főpolgármester az újpesti és az óbudai polgármesterekkel való egyeztetés után arról beszélt, hogy a két kerületben többször is sikerült megelőzniük, hogy zöldterületeket építsenek be, példaként említette a Mocsárosdűlőt és a Hajógyári-szigetet.

A két kerület legnagyobb problémájának az árvízvédelmet nevezte. Elmondta, hogy bár az elmúlt években nem voltak nagy árvizek, a következő években egyre több várható, példának hozta a december végi, szokatlan időben levonuló dunai árhullámot. Újpesten és Óbudán is uniós pénzből szeretnék befejezni az árvízvédelmet, fontosnak nevezte, hogy a Római-parton is kiépüljön.

"Tízmilliárdot költöttünk eddig árvízvédelemre uniós pénzből, de 30 milliárdot szeretnének még rákölteni a mostani EU-s ciklusban" – mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes.  Az árvízvédelem mellett a csapadékvíz megtartásában és elvezetésében is gondolkodnak.

Kiss László III. kerületi polgármester arról beszélt, hogy a kerületben jelenleg is tart egy lakossági konzultáció, ahol megkérdezik az embereket arról, hogy hová szeretnék a gátat a Római-parton. Ez az egyeztetés márciusban zárul majd, ezután egy lakók által is támogatott, közös álláspontot tudnak kialakítani a régóta vitatott kérdésben. A polgármesteri ciklusa végén leköszönő Déri Tibor bízik benne, hogy a következő években megvalósulhat majd Újbuda és Újpest összekötése a pesti fonódó villamossal. Trippon Norbert újpesti alpolgármester (őt támogatja a legtöbb ellenzéki párt az önkormányzati választáson) szerint elkötelezettek a zöldítés mellett, ezt alátámasztja, hogy Újpesten egyhektáros területen megvalósult a Főtér Park.

(via telex.hu), kiemelt kép: Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit/Facebook)