„Zajlik
A lényeg

A Fővárosi Választási Bizottság elutasította Hadházy Ákosék budapesti olimpiás népszavazási kezdeményezését

27/09/2024 15:40

| Szerző: Klubrádió

A budapesti népszavazást ellenzéki országgyűlési képviselők és kerületi polgármesterek kezdeményezték, és nem hagyják annyiban, jogorvoslatot kérnek.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata pályázatot nyújtson be a 2036. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?” – ez lett volna Hadházyék kérdése.

A képviselő Facebook-posztjában azt írta: az FVB azzal az érveléssel tagadta meg a kérdés hitelesítését, hogy az nem egyértelmű, hiszen az olimpiai kandidálás folyamata hosszú és bonyolult. Szerintük viszont a választópolgárok pontosan el tudják dönteni, hogy akarnak-e olimpiát vagy sem, és erre kötelezhetik a fővárosi közgyűlést.

„Természetesen nem hagyjuk annyiban, jogorvoslatot fogunk kérni a szerintünk hibás határozat ellen, illetve ha kell, beadjuk újra” – közölte Hadházy.

Közölte, hisznek abban, hogy a budapestieknek kell meghozniuk azt a döntést, akarnak-e olimpiát, ezt nem lehet rájuk erőltetni. „Jelenleg azonban fennáll a veszélye annak, hogy Orbán Viktor kormánya megzsarolja a főváros minden tekintetben sarokba szorított vezetését, és kicsikar tőlük egy támogató nyilatkozatot. Biztosak vagyunk benne, hogy ez nagyon sokba fog kerülni az adófizetőknek, de a politikai ára még nagyobb lesz” – írta a független országgyűlési képviselő.