„Zajlik
A lényeg

A Jupiter egyik holdján keresi az élet nyomait a NASA

15/10/2024 00:01

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A misszió célja, hogy kiderítse, meglehetnek-e az élet feltételei a gázóriás negyedik legnagyobb holdján, az Europán.

Sikeresen startolt hétfőn a NASA és a SpaceX közös küldetése, az Europa Clipper. Célja annak kiderítése, hogy meglehetnek-e az élet feltételei a Jupiter negyedik legnagyobb holdján, az Europán.

A Telex összefoglalója szerint az űrszonda fellövése volt a tizenegyedik alkalom, hogy a SpaceX Falcon Heavy rakétáját az indítóállásra állították, és a rakéta ismét sikerrel járt, tükörsimán vitte fel az űrbe az Europa Clippert. Itt most szóba sem jöhetett, hogy bármilyen módon megmentsék a hordozórakétát, ahogy azt az élő közvetítésben is elmondták, minden tolóerőre szükség volt ahhoz, hogy az űrszondát a megfelelő röppályára tudják állítani.

Az Europa Clipper öt és fél évig fog utazni az űrben, mielőtt 2030-ban odaérne a Jupiterhez. Közben a Földhöz is visszatér 2026 decemberében, miután jövő ősszel elszáguld a Mars mellett – erre azért van szükség, hogy sebességet gyűjtsön a két bolygó gravitációs erejét kihasználva.

NASA leírása szerint a űrszonda ezután meghosszabbított pályára áll a bolygó körül, amit három év alatt negyvenkilencszer kerül meg, és a műszereivel közben megvizsgálja az Europa jeges felszínét.