„Zajlik
A lényeg

A könyvfesztivál díszvendége: Ha van pokol, Orbán ott fog égni sok ezer évig

7/10/2024 17:35

| Szerző: Klubrádió

Jón Kalman Stefánsson, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége interjút adott a Magyar Hangnak. Az izlandi költő, író a menekültválságról is beszélt a lapnak, többek között elmondta, hova tart szerinte Orbán Viktor.

"Válságnak vagy problémának nevezzük, holott arról van szó, hogy milliók kényszerülnek elhagyni az otthonukat. Ellenségként mutogatni rájuk kegyetlenség. Ezt csinálja az önök miniszterelnöke is. Ha van pokol, akkor Orbán Viktor ott fog égni sok ezer évig. Ez nem a személyes véleményem, ez egy valószínűsíthető forgatókönyv” - mondta.

 
Jón Kalman Stefánsson
Kocsis Zoltán/MTI/MTVA
 

 

Szerinte a menekültek 99 százaléka a háborúk vagy az éghajlati viszonyok miatt hagyja hátra addigi életét. "Milyen emberek vagyunk, ha nem nyújtunk segítő kezet nekik? - kérdezte. - Sokan jönnek, de a számuk elenyésző Európa teljes lakosságához képest. Ez a kontinens elbírja a menekültek áradatát, és ha a hataloméhes politikusok nem keltenének gyűlöletet, akkor erre minden európai magától is rádöbbenne. Semmi másra nincs szükség, csak egy kicsivel több bátorságra és sokkal nagyobb, melegebb szívre.”

„A gyűlöletkeltés a legegyszerűbb reakció, a demagóg politikusok pedig mindig a legrövidebb utat választják, csakhogy a legrövidebb út a pokolba fut. A békés együttéléshez hosszabb és nehezebb út vezet, de csak azt bejárva élhetünk jobb életet, és válhatunk jobb emberré. A kirekesztésnek mindig rossz vége van: ha egy ország kerítést emel, akkor előbb-utóbb saját magát zárja be. Beszéltünk a klímaválságról. Dél-Európa hamarosan lakhatatlanná válik a hőség miatt, mi lesz, ha Magyarország egy része ugyanígy jár, a magyarok akkor hová menekülnek majd? Nem zárhatjuk ki a világot, és nem feledkezhetünk el róla, hogy a Föld csak apró kék pötty az univerzumban. Mindannyian itt élünk, egy hajóban evezünk, meg kéne tanulnunk egy irányba húzni. Naivan hangzik talán, de ha nem így teszünk, akkor elveszünk.”