„Köszönjük,
A lényeg

A kormány kifizet 105 milliárdot, de még mindig 41 milliárd lejárt tartozásuk van a kórházaknak

19/06/2024 07:48

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Az év végére ismét összejön 130 milliárd forintnyi tartozás.

A kormány nyárig két részletben mintegy 105 milliárd forintnyi tartozást rendez. Az első részletet, mintegy 64 milliárd forintot május végéig kapták meg a kórházak, további 41 milliárdról pedig kedden jelent meg a jogszabály, azaz ez az összeg is hamarosan ott lehet az egészségügyi intézmények számláin.

A Népszava most azt írja: Ám még ezzel az összeggel sem sikerül a kormányzatnak orvosolnia az egészségügy finanszírozási gondjait, mert a mostani újabb 41 milliárd forintnyi számla rendezése után is marad több mint 41 milliárd lejárt tartozása a szektornak. amely az év végéig a legóvatosabb becslések szerint is havonta újabb 12-13 milliárddal forinttal nő, az év végére ismét összejön 130 milliárd forintnyi tartozás.

 
Fotó: Flickr.com. https://www.flickr.com/photos/protonotarios/10385581784/
Flickr.com
 

 

A Magyar Kórházszövetség legutóbbi, áprilisi végi konferenciáján hallotta lap, hogy a míg a korábbi években szinte adósságmentesen tudtak gazdálkodni mostanra több mint hatmilliárddal tartoznak a beszállítóknak. Bevételeik ugyanis már rég nem fedezik a kiadásaikat. Egyebek mellett az egészségügyi anyagok, felszerelések ára átlagosan minimum 30 százalékkal emelkedett. A gyógyszereknél ez már a 44 százalékot is meghaladta, és vannak olyan orvosságok is, amelyeknél a drágulás több száz százalékos.