„Támogassa
A lényeg

A Közszolgálati Egyetemen tart előadást Irán holokauszttagadó exelnöke

7/05/2024 15:10

| Szerző: Klubrádió

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívására, "közös értékek a globális környezetben" témában tart előadást az iráni nukleáris fegyverkezés atyja – írja az Euronews. Mahmúd Ahmadinezsád szerint Izraelt el kell törölni, holokauszt pedig nem létezett.

Iráni lapok szerint Deli Gergely rektor meghívására tart előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök. Iráni újságok úgy tudják, az NKE a "közös értékek a globális környezetben" témáról szóló tudományos találkozóra invitálta a politikust – számol be az Euronews.

A cikkben jelzik: bár a Hammihan című perzsa napilap azt írja, május 17. és 21. között rendezik Budapesten azt a tanácskozást, amelyen Ahmadinezsád "kiemelt vendégként" beszédet mond a környezetet károsító veszélyek kezelésének fontosságáról, az Euronews információi szerint azonban május 6-11. között tartják a Ludovikán a rendezvényt. Az NKE honlapján viszont nyoma sincs ilyen eseménynek – fűzik hozzá.

Ahmadinezsád, aki 2005-2013 között volt az iszlám köztársaság elnöke, szélsőségesen iszlamista, antiszemita, Izrael- és Amerika-gyűlölő, holokauszttagadó nézeteiről ismert.

Ő volt az Izraelt és a nyugati világot máig fenyegető iráni nukleáris program egyik szorgalmazója, elnöki időszakában ráadásul drámaian romlott az emberi jogok, a kisebbségek helyzete Iránban.

Ahmadinezsád a kereszténységet és a judaizmust az egyetlen helyes úttól, az iszlámtól való "elhajlásnak" tartja. 2005-ben, egy Khomeini ajatollahot dicsérő beszédében bejelentette, hogy "Izraelt le kell törölni a térképről", a holokausztot pedig többször is "mítosznak" nevezte, amit csak azért fabrikáltak, hogy a zsidók létrehozhassanak egy saját államot. Megjegyzéseit számos nyugati vezető és az Európai Bizottság is élesen visszautasította.

Egy évvel később a teheráni kormány egy tudományos konferenciának álcázott találkozót szervezett holokauszttagadóknak, és az elnök égisze alatt egy holokausztot kigúnyoló karikatúra-kiállítást is rendeztek. 2010-ben is nemzetközi felháborodást keltett, amikor az ENSZ-ben kirohanást intézett a "cionista rezsim" ellen, tiltakozásul 12 tagállam – köztük Magyarország – kivonult a Közgyűlésből.

2011-ben Ahmadinezsád megerősítette: eltökélt szándékuk Izrael eltörlése a Föld színéről. "Irán úgy véli, hogy aki az emberiség mellett van, annak a cionista rezsimnek, mint az elnyomás és a diszkrimináció szimbólumának felszámolása mellett kell állnia" – közölte egy libanoni tévéinterjújában.

Az NKE rektora a cikk megjelenéséig nem válaszolt az Euronews megkeresésére azzal kapcsolatban, hogy miért hívták meg a szélsőséges politikust.