„Zajlik
A lényeg

A Kúria megsemmisítette a balatonföldvári "strandkikötő" engedélyét

24/09/2024 18:19

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A Mosolygó Balatonföldvár Egyesület a Kúria döntését úgy értelmezi, hogy a kormányhivatal legközelebb csak úgy adhat ki építési engedélyt, ha az alapján a strand funkciója nem változik.

A Mosolygó Balatonföldvár Egyesület hosszú ideje küzd a strandfejlesztésként tálalt kikötő építés ellen. A Kúria most felülbírálta a Pécsi Törvényszék korábbi döntését, megsemmisítette a Veszprém megyei kormányhivatal által harmadszorra is kiadott engedélyt és új eljárás lefolytatására kötelezte a hatóságot – írta meg a Magyar Narancs.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Balatonföldváron egy olyan 250-300 méteres partszakaszon, ahol korábban úszni lehetett, 10-15 méteres hajók kikötésére alkalmas, a vízbe több száz méter mélyen benyúló mólók építését tervezték. Ugyan a bíróság 2022-ben kimondta, hogy ez szembe megy a helyi építési szabályzattal, az illetékes kormányhivatal mégis kiadta az engedélyt.

Az ügyet ezután a civilek vitték a Pécsi törvényszék elé, amely kétszer is igazat adott nekik, megsemmisítve a kormányhivatali engedélyeket – új eljárás kiírására kötelezve a hatóságot, a harmadik esetben azonban már elfogadta, hogy az építési szabályzatnak úgy próbál eleget tenni a beruházó, hogy "strandkikötőnek" nevezi a fejlesztést, noha nyilvánvaló, hogy valami vagy stand, vagy kikötő – a józan észen túl egy belügyminisztériumi rendelet is kimondja, hogy kikötők 100 méteres körzetében tilos fürdőzni.

Ezt a legutóbbi döntést bírálta tehát felül most a Kúria.

Bár egyelőre csak a bírói tanács szóbeli indoklását ismerték meg a civilek, Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke a Magyar Narancsnak elmondta, azt úgy értelmezik, hogy

"a Kúria a kikötőengedély hatályon kívül helyezésével együtt azt is kimondta, hogy a strand funkciója a kikötő megépülésével alapvetően megváltozik és a kormányhivatalnak legközelebb úgy kell kiadnia az engedélyt, hogy ez ne változzék meg. Márpedig laikusként nehezen tudom elképzelni, hogy a kikötő is üzemeljen és a strand funkciója se változzon. De azért is örülünk, mert a Kúria ezek szerint visszatért egyesületünk eredeti, öt éve hangoztatott alapálláspontjához: a kikötő azért nem helyezhető el a strandra, mert akkor megváltozik a strand funkciója – a strand az strand, a kikötő pedig kikötő, nem létezik „öszvér” megoldás –, amit jogszabály is tilt, de korábban a balatonföldvári helyi építési szabályzatban (HÉSZ) is e tiltás szerepelt. S bár igaz, hogy az első két törvényszéki döntés után, a harmadikat megelőzően a földvári képviselő-testület módosította a HÉSZ-t, hogy szabad utat engedjen a kikötőnek, de álláspontunk szerint törvénysértő módon. Várjuk tehát az írásos indokolást és a fejleményeket.”