„Ki
A lényeg

A magyaroknak tartozik a legtöbbel az állam Európában

22/06/2021 08:10

| Szerző: Klubrádió

Bár az EU-ban mindenütt megugrott az államadósság, a járvány miatt, a magyar lakosság államadóssága 2020-ban harmadik helyen van az uniós rangsorban, ennél több államadósságot csak az olaszok és a portugálok birtokolnak.

Az Eurostat friss, 2020-ra vonatkozó számai szerint tavaly Franciaország, Olaszország és Németország konszolidált bruttó államadóssága volt a legmagasabb az EU-ban, ebben a három országban haladja meg egyedül a 2 ezermilliárd eurót az államadósság mértéke - írja a hvg.hu a Portfolio.hu cikke alapján.

Magyarország a maga 106 milliárd eurójával nagyjából a középmezőnyben foglal helyet, nálunk mintegy 11 milliárd euróval nőtt a bruttó adósság egy év alatt.

Az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy a teljes államadósságból mekkora részt birtokolnak a háztartások és az őket segítő nonprofit intézmények. Magyarország, ahogy egy éve, most is az előkelő harmadik helyen van az uniós rangsorban, a magyar háztartásoknál több államadósságot csak az olaszok és a portugálok birtokolnak.

Fotó: Pixabay
 

A teljes listán összegében a lengyel, ír és román lakosság államadósság-állománya nőtt a legtöbbet egy év alatt. A portál azt is megemlíti, hogy arányaiban nézve Magyarország az első a sorban: a tavalyi adatok szerint őrizzük vezető helyünket, így a magyar lakosság kezében van arányaiban a legtöbb államadósság az EU-n belül, 24 százalékkal.

A Portfolio ezt azzal indokolja többek közt, hogy a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) piaca telítődik, és egyre kevesebb megtakarítást helyeznek el állampapírokban.