„Zajlik
A lényeg

A magyar kormány mentességet kért az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alól

7/10/2024 17:13

| Szerző: Klubrádió

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter hivatalosan is mentességet kért Magyarország számára az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól – olvasható a miniszter Facebook-posztjában.

Bóka azt írta: hétfőn levélben tájékoztatta Ylva Johanssont, az Európai Bizottság belügyekért felelős biztosát arról, hogy Magyarország – Hollandiához hasonlóan – „az Európai Unió menekültügyi és migrációs szabályozásaiból való kimaradását kéri, amennyiben a jövőben szerződésmódosításra kerülne sor, és ennek érdekében megindítja a megfelelő eljárásokat”.

A Telex felhívja a figyelmet arra, hogy a mentességről nem az Európai Bizottság dönt, hanem alapszerződést kellene módosítania miatta a tagállamoknak. A miniszter ezzel kapcsolatban írta, hogy Magyarország ennek érdekében megindítja a megfelelő eljárásokat.

Bóka szerint csak akkor lehet megfékezni az illegális bevándorlást, ha a tagállamok „erősebb nemzeti kontrollját” visszaállítják. Hozzátette viszont, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a schengeni övezet mellett, bár szerinte az mostanra széttöredezetté vált „az illegális migráció és a biztonsági fenyegetések miatt elhúzódó és széles körben bevezetett belső határellenőrzések” miatt.