„Zajlik
A lényeg

35 milliárd eurós hitelt ad Ukrajnának az EU, a magyar kormány nem tudja megvétózni

20/09/2024 15:03

| Szerző: Klubrádió

Újabb 35 milliárd eurós, közel 14 ezer milliárd forintos hitelt nyújt az Európai Unió Ukrajnának, ezt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen jelentette be pénteki kijevi látogatása során. Ehhez már csak az EU-tagállamok minősített többségének támogatása szükséges.

A hitel fedezeteként felhasználják az EU által befagyasztott orosz vagyoni eszközöket is – közölte a Bizottság elnöke.

Ez a 35 milliárd eurós hitel annak az 50 milliárd dolláros (45 milliárd euró) csomagnak a része, amelyről a G7 egyezett meg még júniusban. Az eredeti megállapodás szerint az EU és az USA egyaránt 20-20 milliárd dollárral vette volna ki a részét az Ukrajnának nyújtott kölcsönből, azonban az amerikaiak attól tartottak, hogy Magyarország megvétózhatja a hitel fedezetéül szolgáló orosz eszközök újbóli befagyasztását – írja a hvg.hu.

A mostani kölcsönt a magyar kormány nem tudja megvétózni, mivel ahhoz az Európai Parlament és az EU-tagállamok minősített többségének támogatása szükséges. A megállapodás szerint az ukránok a befagyasztott orosz eszközökből származó rendkívüli profitot felhasználhatják a G7-tagok által nyújtott hitelek visszafizetésére.