„Klubrádió

A Magyarságkutató Intézetből is elbocsátották a rasszista és szexista kijelentései miatt bepanaszolt oktatót  

6/05/2021 16:01

| Szerző: Klubrádió

Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója arról tájékoztatta a Népszavát, hogy kezdeményezte a botrányos kijelentéseiről elhíresült Gulyás László munkaviszonyának megszüntetését.  

A Szegedi Tudományegyetem – mint arról a Népszava beszámolt – kedden este jelentette be, hogy lezárult a Gulyás László egyetemi tanár ellen benyújtott hallgatói panaszok ügyében elrendelt tényfeltáró vizsgálat. Ennek megállapításait mérlegelve és azokra alapozva az egyetem rektora mint a munkáltatói jogkör gyakorlója, a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével összhangban, meghozta a szükséges munkáltatói intézkedést – állt a közleményben.

Bár az egyetem külön kérdésünkre sem részletezte, hogy pontosan mit jelent a „munkáltatói intézkedés”, lapunk értesülései egybevágnak a hvg.hu információjával: Gulyás Lászlót elbocsátották.

Gulyás László (fotó: SZTE JGYPK)
 

A professzor nagy vihart kavart rasszista, homofób és szexista kijelentéseivel, amelyekről múlt hónapban elsőként a Szeged.hu adott hírt. Gulyás László egyik online előadásában „cigányozott”, „niggerezett”, az USA alelnökét például „fekete ribancnak” nevezte.

Gulyás Lászlótól – aki március 15-én állami kitüntetésben részesült – Áder János köztársasági elnök és Gulyás Gergely miniszter is elhatárolódott. A kitüntetés visszavonására, amelyet a professzor egyebek mellett a „nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismeréseként kapott, pillanatnyilag nincs jogszabályi lehetőség.

A Magyarságkutató Intézet, ahol Gulyás László tudományos tanácsadói tisztséget töltött be, korábban nem reagált kérdéseinkre. Most azonban ismételt megkeresésünkre Horváth-Lugossy Gábor főigazgató – az „ügyben lefolytatott vizsgálatunk eredményével kapcsolatban” – arról számolt be lapunknak, hogy a Szegedi Tudományegyetem döntésének ismeretében „mi is mérlegeltük, hogy az egyetemen történteknek legyen-e kihatása” a professzornak a Magyarságkutató Intézetben betöltött munkájára.

„A döntés a következő: a Magyarságkutató Intézet világos értékrendjére való tekintettel mi sem tudunk közösséget vállalni a magát vállalhatatlan megnyilvánulásokra ragadtató egyetemi tanárral, ezért a mai napon kezdeményeztem munkaviszonyának megszüntetését” – közölte Horváth-Lugossy Gábor. Lapunknak küldött válaszát azzal zárta: „a hazai konzervatív történetírás egyik legjelesebb képviselőjének további kutatómunkájához, amelyet a jövőben már intézetünk kereteink kívül fejt majd ki, sok sikert kívánunk”.

A lap többször próbálta elérni Gulyás Lászlót is, aki eddig nem jelzett vissza.

(Forrás: Népszava.hu)