„Ki
A lényeg

A "magyarságtudatát" fejlesztik a pályakezdő pedagógusoknak

9/09/2021 07:23

| Szerző: Klubrádió

A pályakezdő pedagógusok számára új képzési programot indít az Oktatási Hivatal és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A Népszava megszerezte azt a levelet, amit a hivatal a napokban küldött ki az intézményvezetőknek, ebből szemezgetett. A "Nemzeti közszolgálat a pedagógushivatásban" címet viselő programban való részvételről kell az iskolaigazgatóknak meggyőzniük az új tanárokat, gyakornokokat.

A program célja: ismereteket nyújtson "az állami feladatellátás rendszerébe illeszkedő köznevelésről, mint nemzeti közszolgálatról, a pedagógushivatás szakmaetikai alapjairól", valamint a "nemzeti azonosságtudat oktatási és nevelési kihívásaira" is felkészítse őket.

 
Kréta, tábla, iskola, tanár
 

 

A programleírás szerint a két részből álló tréning "önismeretre, önértékelésre épít, a súlypontok között pedig olyan elemek szerepelnek, mint a pedagógusok közösségben betöltött szerepének, a magyarsághoz való viszonyuk tudatosítása, az értékek és a hagyományok felfedezése. Mindez azért is fontos, hogy a pedagógusok aktív szerepet vállaljanak a nemzeti identitás formálásában" - írja a Népszava.

A képzéssel az a cél, hogy a fiatal pedagógus "felismerje, hivatástudatának fontos része a közösségi összetartozás (nemzeti összetartozás) felismertetése és erősítése", valamint hogy megértse, miért fontos része a hivatástudatnak "a nemzeti hagyományok ápolása, a nemzeti összetartozás és egység erősítése" - írja a lap.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás azt mondta a lapnak, a kezdő tanárokat sokkal komolyabb problémákra kellene felkészíteni, mert nem attól lesz valaki jó pedagógus, hogy jó hazafit próbálnak belőle nevelni. Komoly bérrendezésre lenne szükség. Aztán például arra kellene felkészíteni őket, hogyan kezeljék a hátrányos helyzetű vagy a sajátos nevelési igényű gyerekeket, az integrált oktatást – mondta Totyik, aki az új képzési programot ebben a formában teljesen feleslegesnek tartja.