„Köszönjük,
A lényeg

A minimálbér nettó 177 ezer forint lehet jövőre

11/10/2023 12:44

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A következő években közelítenék a kétféle minimálbér értékét egymáshoz.

Elindulnak a minimálbér-tárgyalások a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány részvételével. Jövőre nettó 177 ezer forintra emelkedhet ez az összeg, míg a garantált bérminimum 216 ezer forintra nőhet – számolt be a 24.hu a Világgazdaság információi alapján.

Ez a többoldalú egyeztető fórum minden évben összeül, de a szokásostól eltérően most nemcsak a kövő évi számokról tárgyalnak, egy hosszabb távú, bérmegállapodás is terítékre kerül. A körvonalazódó egyesség része, hogy 2027-ig összezáródna a garantált bérminimum és a minimálbér, tehát 2006 után ismét egyféle minimálbér lenne.

 
Fotó: Pexels
 

Nem várható, hogy már szerdán megegyezzenek a felek, ilyenkor mindig vissszaviszik a saját érdekkéviseletekhez a részleteket, mielőtt rábólintatnának. Végül pedig a kormánynak kell jóváhagynia a megállapodást – ezzel kapcsolatban jelzésértékű lehet, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy konferencián azt mondta a munkaválllalók követeléseiről, "szeméylesen üdvözlöm, jó irány".

A kiszivárgott információk szerint 15 és 10 százalékos emeléssel a minimálbér bruttója 266 ezerre, míg a szakmunkás-minimálbér 326 ezerre emelkedne 2024 január 1-től. Az előbbi nettója tehát – a Világgazdaság szerint – 176 ezerre, az utóbbié 217 ezerre ugorhatna. A számokat a Mediaworks-lapnak nem cáfolta Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára.