„Klubrádió
A lényeg

A Miniszterelnöki Kormányiroda viszi tovább a dohánykoncessziókat

13/08/2021 21:23

| Szerző: Klubrádió

Októbertől a Miniszterelnöki Kampányiroda felel a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló pályázatokért.

2021. október 1-jétől megszűnik az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. – szúrta ki a 24.hu a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletet. A 100 százalékos állami tulajdonban lévő vállalat legtöbb feladatát a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága fogja átvenni, az átvétel felelőse pedig a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, vagyis Mager Andrea lesz.

A rendeletben említett kivételek a tárca nélküli miniszterhez, és a Miniszterelnöki Kormányirodához, mint költségvetési szervhez kerülnek. Októbertől ugyanis ők fognak felelni a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló pályázatok kiírásának, elbírálásának, a koncessziós szerződések megkötésének (módosításának, megszüntetésének) előkészítéséért, a koncessziós szerződésekből eredő számlázási feladatok, illetve a koncessziós szerződésekkel összefüggő követeléskezelési feladatok ellátásáért (az azonnali beszedési megbízás kivételével).

A Miniszterelnöki Kormányiroda 2018-ban jött létre, egyfajta harmadik kancelláriaként. A közvetlenül Orbán Viktor alá rendelt szervezet élén július végén történt csere, amikor Biró Marcellt Bordás Gábor váltotta.