„Zajlik
A lényeg

A Miniszterelnökség állítja, az akkugyárakra nem vonatkozik a környezetvédelmi kiskapu

10/10/2023 14:16

| Szerző: Klubrádió

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiadta a környezetvédelmi hatósági szerződés megkötésének feltételeiről és eljárásrendjéről szóló utasítást, amelyből kiderül, hogy környezetvédelmi hatósági szerződés akkumulátorgyárak esetén egyáltalán nem köthető.

A Miniszterelnökség közleményében kiemelte: "Ezért a hatósági szerződéssel kapcsolatosan megjelent hangulatkeltő, a közvéleményt félretájékoztató nyilatkozatok szándékos politikai hisztériakeltés szándékával születtek."

De mi is ez a hatósági szerződés? A rendelet, amely szeptember végén jött ki, lehetővé tette, hogy a környezetvédelmi hatóság ezentúl környezetvédelmi hatósági szerződést kössön a rá vonatkozó szabályokat be nem tartó gyárakkal. Ha egy ilyen szerződést megkötnek, akkor a hatóságok nem tudják többé megbüntetni vagy esetleg bezáratni a szabálytalankodó és mérgező üzemeket.

Ahogy a Telex írja, a „hangulatkeltő” megfogalmazással a Miniszterelnökség vélhetően arra utalt, hogy Papp László, Debrecen egyébként fideszes polgármestere hétfőn felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a mérgező gyáraknak jogi kiskaput nyújtó rendeletét. A politikus a Facebookon azt írta, elfogadhatatlannak tartja, hogy „olyan szabályozás legyen érvényben, amely lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, ne a bezárás szankciója fenyegesse a szabályok megszegőit, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést”.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)