„Ki
A lényeg

A Műcsarnok közleményt adott ki, hogy betartják a (homofób)törvényt Reigl Judit kiállításánál

15/11/2023 16:09

| Szerző: Klubrádió

„A Műcsarnok maradéktalanul betartja a jogszabályokat, a kiállításaink nem sértik a törvényeket, így a családok védelméről szóló törvényt sem. A Reigl Judit 100 – Reigl Judit és a Második párizsi iskola című kiállítás az egyik legnagyobb és nemzetközileg legelismertebb 20. századi magyar alkotó születésének századik évfordulóján tisztelgés a művész életműve előtt” – olvasható a Műcsarnok honlapján az intézmény ügyvezetői, Szegő György és Medgyes Piroska aláírásával, hétfői dátummal jegyzett közlemény, amelyre a hvg.hu hívta fel a figyelmet.

Ezt, ahogy a portál megjegyzi, mindössze két órával azután jelentették meg, hogy Nyáry Krisztián felhívta követői figyelmét a Facebookon arra, hogy nézzék meg „Reigl Judit csodálatos életmű-kiállítását a Műcsarnokban, amíg azt is le nem fóliázzák vagy kordonozzák, mint tegnap a Néprajzi Múzeum tárlatát.”

Az író megjegyezte ugyanis, hogy a három éve, 97 éves korában elhunyt világhírű művész, hat évtizeden át élt boldog kapcsoltban szerelmével, Betty Andersonnal. „Halász pár című korai képén saját magát férfiként, Bettyt nőként örökítette meg”, és a nőt az „egyetlen igaz szerelmemnek” nevezte.

„A rendkívül jelentős kiállítást Novák Katalin köztársasági elnök nyitotta meg, januárig látogatható. Egyelőre kiskorúaknak is” – írta Nyáry.

Az utóbbi időben egyre több a hasonló eset: ledarált egy mesekönyvet egy szélsőjobboldali képviselő, majd az ennek nyomán született, elvileg a családok védelméről szóló – homofóbtörvényként is emlegetett – jogszabály után rendszeresen fóliáznak be könyveket, sőt, egy településen a kormányhivatal emberei mérték le, hogy a könyvesbolt és benne "a veszélyes könyvek" nincsenek-e túl közel az iskolához. Volt kísérlet drMáriás zenész és festő kiállításának bezáratására, a Nemzeti Múzeumban pedig L. Simon László főigazgató kirúgásához vezetett a jogszabály be nem tartására hivatkozás. Azóta már a Néprajzi Múzeum is öncenzúrázta egy kiállítását.

(Képünk illusztráció egy Reigl Judit-kiállításról)