„Zajlik
A lényeg

A Naszrallah utódjának tartott Hezbollah-vezetőket is megölték

29/09/2024 16:41

| Szerző: Klubrádió

A Hezbollah-vezető Haszan Naszrallah helyettesét és egy másik lehetséges utódját is megölte az izraeli hadsereg.

A Bejrútban végrehajtott pénteki izraeli légitámadásban meghalt a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah mellett annak helyettese, Ali Karaki is, valamint a fegyveres szervezet egy másik vezető alakja, Nabil Kaouk is. Utóbbi a Hezbollah egyik utolsó magas rangú vezetője volt, akit Naszrallah lehetséges utódjának tartottak.

Karaki halálát a Hezbollah erősítette meg, amikor közölték, hogy a lebombázott bejrúti épület romjai alatt két napi keresés után megtalálták szervezetük vezetőjének holttestét. Kaouk halálát az izraeli hadsereg jelentette be az X-en, azt írták egy precízen végrehajtott támadásban semmisítették meg a számos terrortámadásért közvetlenül is felelős magasrangú Hezbollah-tagot.

Izraeli-libanoni konfliktus
 
 Izraeli légicsapás színhelye Bejrút egyik déli elővárosában 2024. szeptember 28-án, amikor az izraeli hadsereg folytatja a Hezbollah Irán-barát libanoni síita milícia elleni támadásokat. MTI/AP/Huszein Malla
 
 

Izrael néhány hete fokozta a libanoni székhelyű Hezbollah elleni támadásait, már nem csak a két ország határa mentén vívnak tüzérségi párbajt. Miután több ezer Hezbollah-tag csipogója egyszerre robbant fel – az akcióért senki nem vállalta a felelősséget, Izrael sem ., az IDF nagy erejú légitámadásokat hajtiott végre Libanon területén, Dél-Bejrútban a Hezbollahhoz köthető épületeket bombázott. A csapásokban több száz civil is életét vesztette.