„Köszönjük,
A lényeg

A németek kiadták a tavalyi antifasiszta támadások egyik feltételezett elkövetőjét Magyarországnak

28/06/2024 18:33

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Kiadta a német hatóság a tavaly februári antifasiszta támadássorozat egyik feltételezett elkövetőjét – közölte a police.hu.

A 23 éves német állampolgárt európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján Berlinben fogták el tavaly decemberben. A férfit a magyar hatóságok őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatását.

A magyar rendőrség az osztrák–magyar határról Budapestre vitte a gyanúsítottat, ahol életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérlete és súlyos testi sértés bűntett kísérlete megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, de megtagadta a vallomástételt.

Tavaly február 9. és 11. között történtek Budapesten azok a támadások, amelyekben kilencen megsérültek, négyen súlyosan, öten könnyebben. A támadások az úgynevezett becsület napi szélsőjobboldali megemlékezés idején történtek – idézi fel a 444.hu.

Június 14-én szabadon engedték, így visszatérhetett Olaszországba Ilaria Salis, miután megválasztották európai parlamenti képviselőnek. Őt vádolták azzal, hogy az egyik fő szervezője volt a tavaly februári kitörés napi utcai támadásoknak. A Klubrádiónak az ügyről nyilatkozó Techet Péter, a bécsi Duna-régió és Közép-Európa Intézet tudományos munkatársa elmondta, Olaszországban sokan követték Salis perét, egyfajta hősnőként tekintenek rá a baloldalon, de még a hatalmon lévő jobboldali kormány is nehezményezte a magyarországi körülményeket a fogva tartása során.

(Kiemelt képünk illusztráció)