„Zajlik
A lényeg

A Nemzeti Színházhoz köthető újabb baleset történt, egy díszletező munkás sérült meg

17/08/2024 10:25

| Szerző: Klubrádió

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója a Magyar Narancs megkeresésére elismerte, hogy az Erkel Ferenc Művelődési Ház parkolójában, a Nemzeti Színház kamionjában, a budapesti teátrum egyik díszletező munkásának lábára esett néhány súlyos díszletelem. A férfit, akinek nagy fájdalmai voltak, mentő vitte kórházba.

Baleset történt hétfőn délelőtt Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Ház parkolójában – írja a Magyar Narancs. A lapnak beszámoló helyi források 9 óra körül arra lettek figyelmesek, hogy a helyszínre mentő érkezik, és lezárják a város főutcájáról nyíló parkolót, hogy ott a rohamkocsi személyzete ellássa és szállítható állapotba hozza a sérültet. A parkolóban több, Nemzeti Színház feliratú gépjármű, nagyobb és kisebb teherautó, valamint mikrobusz állt. Kedd este a Gyulai Várszínház nyári programsorozata keretében ott, az Erkel Ferenc Művelődési Házban került sorra a Nemzeti Örkény István Macskajáték című művének bemutatása.

Azt írták: minden bizonnyal ennek a díszleteit vették ki a teherautókból be az épületbe. Az egyik szemtanú szerint egy több száz kilós vascső eshetett egy munkás lábára, míg egy másikuk azt mondta, úgy látta, hogy a mentőbe tett férfi nem volt eszméleténél.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője a lapnak úgy reagált: „Az Ön által jelzett helyszínről egy férfit szállítottunk végtagsérülés miatt kórházba”. Kiderült, hogy a rendőrség nem kapott bejelentést az ügyben.

Szerdán reagált a lap korábbi megkeresésére Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója. Ebben elismerte, hogy hétfő délelőtt az Erkel Ferenc Művelődési Ház parkolójában, a Nemzeti Színház kamionjában, a budapesti teátrum egyik díszletező munkásának lábára esett néhány súlyos díszletelem. Információi szerint mindez nagy fájdalmat okozott a férfinak, de eszméletét nem vesztette el. A sérülés konkrét jellegéről és a gyógyulás folyamatáról nem tudott érdemi tájékoztatás adni. „A balesetet követően a Nemzeti Színház munkatársai, illetve a helyszínen lévő műszaki vezetőnk a 112-es segélyhívót hívta, ők intézkedtek a továbbiakról, a mentők hívásáról” – írta válaszában Elek. Hozzátette, a felelősség kérdésének megállapítása nem az ő kompetenciája, bizonyára létrehoznak a Nemzeti Színházban egy bizottságot, amely kivizsgálja az esetet és megállapítja majd a felelőst vagy felelősöket. A Magyar Narancs a Nemzetinél is érdeklődött, de választ eddig nem kaptak.

Nem ez volt az első, Nemzeti Színházhoz köthető baleset. Tavaly novemberben a Shakespeare: Rómeó és Júlia előadásán egy mintegy 4 méter magas díszletről esett le két színész, Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia. Mindketten súlyosan megsérültek. Vidnyánszky Attila igazgató bejelentette, hogy a baleset miatt benyújtja a lemondását, de ezt Csák János akkori kulturális miniszter nem fogadta el.

(Kiemelt kép: Országos Mentőszolgálat / Facebook)