„Ki
A lényeg

A Schadl-ügy házipénztárjainak működését igyekeztek felgöngyölíteni a bíróságon

24/10/2023 13:22

| Szerző: Klubrádió

Kedden a végrehajtói irodák házipénztárainak vizsgálatával folytatódott a Schadl-ügy tárgyalása – derült ki a hvg.hu tudósítából. Az egyik tanú, S. Tímea múlt heti meghallgatásán azt vallotta, Schadl töltötte a házipénztárat onnantól, hogy a férfi megjelent a szigetszentmiklósi irodában, ezt pedig egy Excel-táblázatban S. Tímea vezette. Hasonlóan, ahogy tette azt Budaörsön Schadl bizalmasa, F. Vivien. Ennek az Excel-fájlnak a neve szintén házipénztár volt.

S. Tímea táblázata azonban alapjaiban különbözik attól, mint amit a nyomozók 2021. november ötödikén lefoglaltak Schadl György irodájában. S. Tímeát ugyanis csak hónapokkal Schadl letartóztatása után kapták el a nyomozók, addigra pedig, hogy védje a Schadlnek a vád szerint fizető F. Miklós szigetszentmiklósi végrehajtót, átírta a táblázatokban Schadlre vonatkozó részt arra, hogy "Miklós hozta". Később ezt a trükköt maga vallotta be a nyomozóknak, F. Miklós pedig beismerte már a bíróság előtt is, hogy valóban fizetett Schadlnek a kinevezéséért.

S. Tímea azt mondta, hogy a szigetszentmiklósi iroda vezetése mellett Schadl felkérte, hogy segítsen be először a fonyódi végrehajtói irodának, majd később az Üllői úti végrehajtói irodának is. A pénzügyek pedig itt kavarodtak össze.

S. Tímea vallomása szerint Schadl mindhárom általa kezelt iroda házipénztárát töltötte. De előfordult olyan is, hogy az Üllői úti iroda házipénztárába szánt pénzt Schadl bizalmasával, M. Viktorral a szigetszentmiklósi irodába küldte. Ezeknek az összegeknek a jelölése pedig teljesen össze-vissza van a táblázatokban.

Előfordult, hogy Schadlnek nem volt érkezése a pénztár feltöltésére, ilyenkor S. Tímea saját pénzéből rakott be a házipénztárba, volt, hogy négyszázezer forintot. Ezt később elmondása szerint visszakapta, Schadl megtérítette a kárát.

A szigetszentmiklósi iroda házipénztárának ügyei Schadl 2021. november 5-ei letartóztatása után is zavarosak. F. Miklóst, az akkori végrehajtót ugyanis a nyomozók elkapták, de ő néhány napon belül szabadult az őrizetből. Ezt követően pedig azonnal a pénzhez nyúlt: felmarkolta a szigetszentmiklósi és az Üllői úti iroda osztalékát is, ez pedig nagyjából 130 millió forintot jelentett.

Ugyanakkor az egyik táblázat szerint nem csak az osztalékokat vette ki, hanem egyszer felvett egy 900 ezer forint körüli összeget is a szigetszentmiklósi végrehajtói iroda házipénztárából.

S. Tímea a bírósági meghallgatásán nem tudta megmondani, hogy ez a pénz miért, mire kellett F. Miklósnak.

A keddi tárgyaláson a bíró felmutatott több kézzel írt papírlapot is, az egyiken pedig az szerepelt, hogy "1 millió, Timi kivette, Miklós tud róla", és egy dátum: 2021. november 11. Vagyis hat nappal Schadl letartóztatása után. Ebben az időszakban S. Tímea elmondása szerint a végrehajtói kar volt főnökének irodájában, Budaörsön káosz volt, azt sem tudták, hogy ki tudják-e fizetni a számláikat. S. állította: ezt az egymilliót arra szabadították fel, hogy ha kellene, akkor átvigyék Budaörsre segítségként. Végül erre nem volt szükség, így a pénz az Üllői úti iroda házipénztárában landolt.