„Zajlik
A lényeg

A skót miniszterelnök újabb függetlenségi népszavazást akar

23/06/2024 13:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A Brexit "pusztító" következményei miatt.

A skót kormánynak demokratikus felhatalmazása van Skócia függetlenségének kivívására, mivel a legutóbbi skóciai parlamenti választáson a függetlenséget pártoló erők kerültek többségbe – mondta vasárnap John Swinney skót miniszterelnök.

Swinney, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Skócia függetlenné válásával lehet csak felszámolni a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) pusztító skóciai következményeit. A skót miniszterelnök megerősítette azt a skót kormányzati álláspontot, hogy Skóciát kifejezett akarata ellenére kényszerítette a londoni kormány a kilépésre az Európai Unióból, és ez is indokolja, hogy újabb függetlenségi népszavazásra van szükség.

 
John Swinney
 Facebook
 

Swinney arra utalt, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott referendumon országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. Az SNP azóta rendszeresen hangoztatja, hogy elengedhetetlenné vált az újabb függetlenségi népszavazás, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London távozásra kényszerítette az EU-ból.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. (MTI)