„Zajlik
A lényeg

A spanyol kormány nemzetbiztonsági okokból megvétózta a Talgo vonatgyártó magyar kézbe kerülését

27/08/2024 18:17

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A madridi kormány keddi döntése értelmében "Spanyolország stratégiai érdekeinek és nemzetbiztonságának védelmére" hivatkozva utasították el, hogy a spanyol vonatgyártót felvásárolja a magyar konzorcium .

A spanyol kormány „nemzetbiztonsági kockázatok” miatt megvétózta, hogy magyar kézbe kerüljön a Talgo vonatgyártó, írja több spanyol forrás, köztük az El País és az Europa Press nyomán a 444.hu. A madridi kormány keddi döntése értelmében „Spanyolország stratégiai érdekeinek és nemzetbiztonságának védelmére” hivatkozva utasították el, hogy a spanyol vonatgyártót a magyar konzorcium felvásárolja.

Az El País megjegyzi, hogy a madridi kormány soha nem rejtette véka alá aggályait „az Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló üzletemberek és a magyar állam által a Corvinus befektetési alapon keresztül vezetett ajánlattal kapcsolatban”.

A spanyol sajtó februárban írt arról, hogy a Magyar Vagon érdekeltségébe tartozó Dunakeszi Járműjavító (DJ) vételi ajánlatot tett a Talgóra – később kiderült, hogy nem a DJ, hanem egy konzorcium az ajánlattevő –, és átszámítva 230 milliárd forintos üzlet van kilátásban.

A spanyol kormány az év végéig hatályos, a külföldi befektetésekről szóló, július 4-i 571/2023-as királyi rendelet által szabályozott védőpajzsnak köszönhetően megvétózhat bármilyen külföldi felvásárlási ajánlatot. Ezt a védőpajzsot azért hozták létre, hogy megakadályozzák, hogy a külföldi tőke a világjárvány és az ukrajnai orosz invázió hatásai miatt meggyengült vállalatokhoz közeledjen, írja az El País.

Madridban félelmek merültek fel a vevőnek bejelentkezett magyar konzorcium esetleges kapcsolatai miatt Vlagyimir Putyin Oroszországával, írja a spanyol lap. Az EuroPress felidézi: Óscar Puente közlekedési miniszter már márciusban előrevetítette, hogy a kormány mindent megtesz a művelet leállítása érdekében, mivel féltek a magyar cég esetleges kapcsolataitól Putyin Oroszországával és a szélsőjobboldallal.

(Kiemelt kép: Wikipedia)