„Támogassa
A lényeg

A társulat leszavazta, Csák János viszont kinevezte Kiss-B. Attilát az Operettszínház élére

12/10/2023 17:03

| Szerző: Klubrádió

A Budapesti Operettszínház belső társulati szavazásán jelentősen alulmaradt Kiss-B. Attila jelenlegi főigazgató, aki újraindult a posztért. A három igazgatójelöltről tartott társulati szavazás jegyzőkönyve szerint a 325 érvényes szavazat 28 százaléka, 90 szavazat jutott a jelenlegi főigazgatónak, míg a másik két induló jelölt, Szabó P. Szilveszter és Szente Vajk a szavazatok 35 és 37 százalékát kapta.

Ennek a szavazásnak azonban nem lehetett hatása az igazgatóválasztásra, a kinevezésről ugyanis a színházat fenntartó minisztérium dönt. Ennek értelmében pedig – ahogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-vel közölte – Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter döntése alapján február 1-től Kiss-B. Attila a Budapesti Operettszínház főigazgatója.

A miniszteri döntés fő szempontjai "a művészeti szakmai beágyazottság, a jó nemzetközi és hazai kapcsolatok, a művészeti koncepció, valamint az előadó-művészeti területen szerzett vezetői tapasztalat voltak" – derült ki a közleményből.

A kormánypárti közéleti szereplőkkel jó kapcsolatot fenntartó operaénekes pozícióját a színházon belüli zaklatási botrány sem tudta megrengetni. 2020-ban az akkori Indexnek állította a színház két munkatársa, hogy Kriza Zsigmond korábbi ügyvezető igazgató elviselhetetlen munkakörülményeket teremtett, bánásmódja megalázó volt, visszaélt a hatalmával. Egyiküknek megengedhetetlen megjegyzéseket tett a szexuális életére és a testére is, erről pedig tájékoztatták Kiss-B. Atilla főigazgatót, akiről akkor azt mondták: tudomásuk szerint nem vizsgálta ki az ügyet. Később egyébként további három volt munkatárs is azt állította, Kriza folyamatosan megalázta őket, állandó fenyegetettség-érzetet teremtett a színházban, és ezt hiába jelentették Kiss-B. Atillának, a főigazgató nem tett semmit, így végül nekik kellett távozniuk a színházból.

Kiss-B. az ügy után egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett: eleinte azt állította, Krizával – aki addigra már távozott a színházból – semmilyen probléma nem volt, békében váltak el, aztán néhány nappal később mégis beismerte, az ügyvezetőre „rávetült a gyanú árnyéka”. Az ügyben a színház akkori fenntartója, az EMMI vizsgálatot indított, amelyet a minisztérium végül úgy zárt le, hogy megállapította, minden rendben volt, noha azt még Gulyás Gergely miniszter is elismerte: a vizsgálat lezárása előtt egyáltalán nem beszéltek az áldozatokkal – összegezte cikkében a hvg.hu.

(Kiemelt kép: Derzsi Elekes Andor/Wikipedia)