„Zajlik
A lényeg

A Tisza a Fidesz nyakán, négy parlamenti párt nullán

16/10/2024 10:32

| Szerző: Klubrádió

Szeptemberben nőtt a Tisza Párt támogatottsága, miközben a Fidesz-KDNP-é nem változott, így a hónap végére a Tisza-szavazók aránya már csak 2 százalékponttal maradt el a kormánypártokétól. Ha szeptember végén országgyűlési választásokat tartottak volna Magyarországon, akkor a DK és a Mi Hazánk is elérte volna a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, erre a kisebb pártok közül még az MKKP-nek lehetett volna némi esélye - derül ki az IDEA Intézet legfrissebb felméréséből.

A választás utáni hónapokban a kormánypárti szavazók aránya lassan csökkent, miközben a Tisza támogatottsága ugyanilyen lassú ütemben növekedett. Az IDEA Intézet szeptember végén, október elején végzett (2024. szeptember 27. és október 7. között ) kérdőíves felmérésének eredményei azt mutatják, Magyar Péter pártjának a nyári időszak után az őszi politikai szezon kezdete is meglehetősen jól sikerült: a Tisza támogatottsága emelkedett szeptemberben és már-már elérte a kormánypártokét.

 
Facebook/IDEA Intézet
 

 

Ha szeptember végén, október elején parlamenti választásokat tartottak volna, a Fidesz-KNDP-re a felnőtt népesség 28 százaléka szavazott volna, 26 százalék viszont a Tisza pártra adta volna le a voksát. Ez azt jelenti, hogy egy ősz eleji parlamenti választáson a kormánypártok a szavazatok 39 százalékát gyűjtötték volna be, miközben a Tisza hátránya a biztos szavazó, pártot választani tudók között is csak 2 százalékpont lett volna (37%). A Tisza támogatottsága szeptemberben a teljes népességben és a biztos szavazók körében is 3 százalékponttal növekedett, miközben ebben az időszakban a kormánypárti szavazók hányada nem változott.

E két párton kívül az 5 százalékos parlamenti küszöböt a DK és a Mi Hazánk is elérte volna, a kisebb pártok közül egyedül az MKKP tudta stabilizálni valamelyest a helyzetét. Ezen kívül a Momentum, a 2RK, a Nép Pártján és a Mindenki Magyarországa Mozgalom szavazóinak aránya érte el az 1 százalékos szintet a teljes népességben, viszont négy jelenleg még parlamenti képviselőkkel rendelkező pártnak, az MSZP-nek, az LMP-nek és a Párbeszédnek és a Jobbiknak még ennél is kevesebb szavazója volt ősz legelején.