„Zajlik
A lényeg

Akár 65 ezer forintra is büntethetik a flakonozókat

5/10/2024 12:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Egyre többen vannak, akik némi plusz bevétel reményében köztéri kukákból gyűjtögetik a visszaváltható palackokat és fémdobozokat, de ezzel valójában szabálysértést követnek el.

Akár 65 000 forintos bírságot is kaphat, aki a köztéri szemetesekből, kukákból veszi ki a visszaváltható palackokat, az ugyanis szabálysértés – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) divany.hu-nak adott tájékoztatásából.

A lap azért érdeklődött az ORFK-nál, mert a palackvisszaváltó rendszer élesedése óta növekvő probléma, hogy némi plusz bevétel reményében egyre többen túrják fel a kukákat és hagyják szanaszét az ott talált, visszaváltási szempontból értéktelen szemetet.

A darabonként ötven forintot érő kidobott italcsomagolások gyűjtögetésével tudósítások szerint több ezer, akár tízezer forintos bevételre is szert lehet tenni napról napra.

Mint az ORFK tájékoztatásából kiderült, a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek. 

"A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül"

– írta a rendőrség.

Ebből következően tulajdon elleni szabálysértés elkövetése merül fel azokkal szemben, akik a kukából kiveszik a palackokat és fémdobozokat. A gyűjtögetés ebben a formában tehát szabálysértés, az intézkedő rendőr helyszíni bírságot szabhat ki érte. 

A bírság 6500-tól 65 000 forintig terjedhet, de akit fél éven belül újra elkapnak, az ismételt elkövetés miatt akár 90 000 forintot is fizethet. Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 500 Ft.

A tulajdon elleni szabálysértés ráadásul elzárással is büntethető szabálysértés, ezért a bíróság elzárás, pénzbírság, vagy közmunka büntetést alkalmazhat – tájékoztatott az ORFK.