„Köszönjük
A lényeg

Alig van ilyen iskola itthon, de vele akarták eladni a magyar oktatáspolitikát az uniós vendégeknek

20/10/2024 12:14

| Szerző: Klubrádió

Kizárólag II. kerületi iskolákba vitték el az Európából Magyarországra érkezett iskolai vezetőket, hogy bemutassák nekik, milyen a magyar közoktatás. A Belügyminisztérium szerint szűkös volt az idő, ezért kellett egymáshoz közeli intézményeket kiválasztani, de azok így is reprezentálták a hazai oktatást.

Az elvétve található állami, de alternatív tantervű iskolák egyikével, a Budapesten belül is elitkörnyéknek számító II. kerületben működő Gyermekek Házával akarta bemutatni a magyarországi köznevelési intézmények mindennapjait európai vendégeinek az oktatási kormányzat – értesült a hvg360.

A bemutató oka, hogy a magyar uniós elnökség keretében szeptember végén-október elején Budapesten tartották az iskolákért felelős főigazgatók találkozóját, ennek a programnak volt része a kiválasztott iskolák megszemlélése. Ehhez azonban olyan intézményeket választottak, ahol garantáltan nem derült ki, milyen egy átlagos magyar iskola – írja a hvg360.

A kiválasztott intézmények mindegyike a főváros egyik legelitebb részén, a II. kerületben működik. A delegáció a Gyermekek Házán kívül járt a Csík Ferenc Gimnáziumban és a Kadarka utcai óvodában is.

A lap megkeresésére a Belügyminisztérium azt közölte, a programot előzetesen folyamatosan egyeztették az Európai Bizottsággal. Az oktatásügyért felelős tárca szerint figyelembe kellett venniük, hogy a fórumon résztvevői gyakorlatilag két napot töltöttek Budapesten, így a rendelkezésre álló szűkös időszakban kellett ellátogatni az intézményekbe, ide értve az utazás időtartamát is. „Az intézmények összességükben reprezentálták az óvodai nevelést, az általános iskolai, valamint a gimnáziumi oktatást” – írták.