„Ki
A lényeg

Amerikai külügyminiszter: meggyőző bizonyítékaink vannak arra, hogy Venezuelában az összellenzéki jelölt nyerte az elnökválasztást

2/08/2024 13:34

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az amerikai külügyminiszter közölte: meggyőző bizonyítékaik vannak arra, hogy Venezuelában az összellenzéki jelölt nyerte a július 28-án tartott elnökválasztást – írja a BBC.

Anthony Blinken azután szólalt meg, hogy Brazília, Mexikó és Kolumbia elnökei is felszólították Venezuelát, hogy hozzák nyilvánosságra a választás részletes eredményeit. A közzétett választási eredmények szerint a Venezuelát 11 éve irányító Nicolás Maduro 51 százalékkal nyert az összellenzéki Edmundo Gonzalez ellen a múlt vasárnapi elnökválasztáson.

Bár a venezuelai választási bizottság hivatalossá tette Maduro győzelmét, a voksolás tisztaságát sokan vitatják. Az eredmények miatt tiltakozások kezdődtek Caracasban, melyek során ledöntötték Maduro mentorának, Hugo Cháveznek a szobrát.

Venezuelai elnökválasztás
 
Venezuelai elnökválasztás
 
Caracas, 2024. július 30. Edmundo González Urrutia, az ellenzéki összefogás, a Venezuelai Egység (Unidad Venezuela) elnökjelöltje (j) és Maria Corina Machado ellenzéki vezető sajtótájékoztatót tart az elnökválasztás másnapján Caracasban, 2024. július 29-én. Machado szerint bizonyítani tudják, hogy ők nyertek a választásokon, szemben a Nemzeti Választási Tanács által kihirdetett végeredménnyel, miszerint Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnököt a szavazatok 51 százalékával újraválasztották az ország élére, aki így már a harmadik ciklusát kezdheti meg államfőként.
Fotó: Manuel Diaz / MTI/EPA/EFE/Manuel Diaz