„Zajlik
A lényeg

Árvízi védekezés a csúcson: Budapest készül a Duna tetőzésére

21/09/2024 10:25

| Szerző: Klubrádió

Az árvízi védekezés eddigi legnehezebb napjára készül Budapest, miközben az ország más részein már apadóban van a Duna. Karácsony Gergely főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök is beszámolt a helyzetről és óvintézkedésekre kérte a lakosságot.

Karácsony Gergely Facebook-posztjában közölte, hogy a főváros 100 százalékos készültségben várja a Duna tetőzését, ami az előrejelzések szerint szombat este várható. A védekezés során lezárták a csatornazsilipeket, az átemelőtelepeket árvízi üzemmódba állították, és elvégezték a szükséges védvonali zárásokat és megerősítéseket.

A főpolgármester kiemelte, hogy az elhúzódó áradás megterheli a gátak és védművek állapotát, ami növeli a szivárgások kockázatát. Ennek megfelelően a csatornázási művek figyelőszolgálatának munkatársai éjjel-nappal járőröznek a védvonalakon. Bármilyen árvízi jelenség észlelése esetén azonnal riasztják a készenléti egységeket.

Az ivóvízellátás zavartalansága érdekében a vízművek munkatársai folyamatosan ellenőrzik a vízbázisokat, ellátják a kutak védelmét, és a szokásosnál lényegesen több ivóvízminőségi vizsgálatot végeznek.

A Batthyány téri védekezés mellett pénteken a Margit híd környékén is be kellett avatkozni, ami hatással van a közösségi közlekedésre. A BKK folyamatosan tájékoztat a változásokról, és a kieső járatok pótlására más vonalakon növelik a kapacitásokat.

Karácsony kérte a budapestiek együttműködését, hogy a közúti forgalomban adjanak elsőbbséget a csatornázási művek és a vízművek járműveinek, valamint óvatosságra intette a fővárosiakat.

Árvizek Budapesten
 
Árvizek Budapesten
Fotó: Mátyus László
 

Orbán Viktor a szombat reggeli Árvízinfón arra kérte a budapestieket, hogy lehetőség szerint ne menjenek nézni a várható tetőzést, mert ezzel hátráltathatják a védekezési munkálatokat.

A miniszterelnök beszámolója szerint pénteken 755 kilométeren zajlott védekezés, de a Szigetközben már apad a Duna. Jelenleg Vácnál tetőzik a folyó, és hamarosan megérkezik Budapestre. A várakozások szerint szerdára-csütörtökre túl leszünk a veszélyen.

Orbán kiemelte, hogy a mostani vízállás várhatóan 50-60 centivel marad el a valaha mért legmagasabb szinttől. Komáromban és Vácnál például 55 centivel, míg Budapesten várhatóan 59 centivel lesz alacsonyabb a vízszint a 2013-as rekordnál.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy szombaton már kevesebb hivatalos személy vesz részt a védekezésben, mivel a szükséges több mint 18 millió homokzsákot már megtöltötték és nagyrészt ki is helyezték. Most már főként a védekezés alatt lévő területek felügyelete a feladat.

Orbán megemlített néhány kritikus pontot is: Pilismarótnál pénteken megcsúszott a töltés, de 16 órás küzdelemmel sikerült megerősíteni. Vácnál a szennyvízaknák törtek fel, de ezt is sikerült megoldani, és már megkezdődtek a fertőtlenítési munkák.

Az új kiemelt helyszínek között szerepel Ercsi, ahol 262 méter hosszan védekeznek, Kisapostag, ahol nyúlgátat kellett építeni, és Dunaföldvár, ahol 2500 homokzsákkal erősítették a védekezést. Pakson is kiemelt a helyzet, de ott alapból erősített a védelem.

Az árvízi helyzet tehát továbbra is komoly odafigyelést igényel, de a szakemberek és a hatóságok felkészülten várják a tetőzést. A lakosság együttműködése és óvatossága kulcsfontosságú a sikeres védekezéshez.

A vízállás pénteken délután Budapesten
 
A vízállás pénteken délután Budapesten
Fotó: Mátyus László