„Köszönjük,
A lényeg

Augusztus elsején nyílnak az albániai olasz migránstáborok

29/06/2024 12:55

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Augusztus elsején kezdik meg működésüket azok a migránstáborok, amelyeket Olaszország nyit Albániában a bevándorlók azonosítására és az illegális migránsok kiutasítására – jelentette be a római miniszterelnöki hivatal.

Giorgia Meloni olasz és Edi Rama albán miniszterelnök tavaly novemberben kötött megállapodást, amelynek értelmében Róma migránstáborokat létesít az Adriai-tenger túlsó partján található Albániában. A tengeren érkező migránsokat akarják az albániai táborokban elhelyezni. Azokat, akiknek az olasz hatóságok sietnek a segítségére, és az eddigi gyakorlat szerint az olasz partokra viszik őket.

Meloni szerint a táborok egyrészt tehermentesítik majd a túlzsúfolt olaszországi migránsközpontokat. Másrészt visszatarthatnak migránsokat annak tudatában, hogy egy EU-n kívüli országba fognak kerülni.

A táborokat az olasz fegyveres erők és a rendőrség műszaki alakulatai építik ki, és azokban olasz rendőrök fognak szolgálni. Albánia kizárólag a központok külső biztosítását garantálja.

Az olasz miniszterelnök Albániában
 
Az olasz miniszterelnök Albániában
 
Shengjin, 2024. június 5. Az olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodájának felvételén Giorgia Meloni olasz kormányfő (j) és albán hivatali partnere, Edi Rama sajtóértekezletet tart az albániai Shengjin kikötővárosban 2024. június 5-én. Az Adriai-tenger partján fekvő város az egyik, amely otthont adhat az Olaszországból áttelepített illegális bevándorlók menekültközpontjának a Róma és Tirana közötti megállapodás értelmében.
Fotó: Filippo Attili / MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili