„Zajlik
A lényeg

Az Ab elé kerül a fiktív lakcímek ügye

30/12/2021 11:04

| Szerző: Klubrádió

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék, hogy megtámadja azt a törvényt, amely lehetővé teszi a fiktív lakcímek létesítését, vagyis azt, hogy valaki olyan lakásban létesítsen lakóhelyet (lakcímet), ahol nem lakik ténylegesen.

Közös közleményt adtak ki az ellenzéki pártok, amelyben bejelentették hogy az Alkotmánybíróságon támadják meg a novemberben elfogadott "voksturizmust" lehetővé tévő törvényt. A Telex cikke szerint a Társaság a Szabadságjogokért hívta fel korábban a figyelmet arra, hogy a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy olyan helyen is szavazhatnak emberek, ahol valójában nem élnek.

A portál azt is megemlítette, hogy Gulyás Gergely indoklása szerint a törvénnyel annak a 600 ezer embernek akarnak kedvezni, aki jelenleg nem a hivatalos lakcímén lakik.

A pártok december 30-i közleménye szerint "Már a 2018-ban és a 2019-ben megrendezett választások során is tömegessé vált az a jelenség, hogy egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat azért, hogy részt vehessenek a választásokon. Az ellenzék kezdeményezésére mind a Kúria, mind a rendőrség megállapította, hogy a visszaélések valóban megtörténtek és az abban résztvevők törvénysértést valósítanak meg!"

Ezért a „közös listát állító ellenzéki pártok ígéretükhöz híven, a mai napon megtámadták az Alkotmánybíróságon a választási visszaéléseket legalizáló törvényt.”