„Klubrádió
A lényeg

Az ÁSZ-elnök Domokos lesz a legjobban fizetett állami vezető, Matolcsyt is megelőzi

19/01/2022 14:05

| Szerző: Klubrádió

Márciustól Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke lesz a legjobban kereső állami tisztségviselő, miután a fizetése meg fogja haladni Matolcsy György jegybankelnökét. Matolcsy havi ötmilliós fizetésével sokáig kiemelkedett az állami vezetők mezőnyéből, de Domokos az 5,2 millió forintra hízó keresetével megelőzi majd – írja a 24.hu.

A portál felidézi, hogy az ÁSZ-elnök 2016-ban még „mindössze ”2,2 millió forintos illetménnyel bírt; akkor szavazta meg Matolcsynak a parlament az 5 milliós fizetést Bánki Erik és az egyébként később Voldemortként elhíresült, költségvetési csalási ügyben elítélt Mengyi Roland fideszes képviselő javaslatára. 

Matolcsy fizetése később mércévé vált – folytatja a 24.hu –, ehhez szabták több más állami intézmény vezetőjének illetményét, amikor pár évvel később nekik is emeltek: azóta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal és a Közbeszerzési Hatóság elnöke a jegybankelnöki fizetés 80 százalékát, azaz 4 millió forintot kaphat, és 5-5 milliós fizetés jár a kormány tárca nélküli minisztereinek.

Domokos bére 2019-ben ugrott meg jelentősen, akkor egy módosító javaslatnak köszönhetően 1,4 millió forinttal emelkedett a fizetése. Addig az előző évi bruttó átlagkereset kilencszeresében határozták meg az illetményét, ezt tizenkétszeres szorzóra emelték, így 2,6 millióról közel négymillióra nőtt a havi járandósága. És amíg az MNB-elnök ötmilliós fizetését a jegybanktörvényben rögzítették, addig az ÁSZ-elnök illetménye évről évre automatikusan együtt emelkedik az átlagkeresetekkel. Jövőre valószínűleg már az ÁSZ alelnökei, köztük Karas Monika volt médiahatósági vezető is jobban fog keresni Matolcsynál. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke és a köztársasági elnök (várhatóan a fideszes Novák Katalin) is megelőzheti az MNB vezetőjét a közeljövőben fizetés terén – olvasható a cikkben.

Ahol felhívják a figyelmet arra is, hogy 2010-ben a kormányváltás után az első intézkedések egyikeként bruttó kétmillió forintos bérplafont vezettek be az állami szférában és az állami cégeknél, ami azt jelentette, hogy senkinek sem lehetett kétmillió forintnál magasabb az alapbére. Ebből azonban láthatóan nem sok maradt.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)