„Zajlik
A lényeg

Az ellenzék jelöltje simán nyerte a pécsi időközi választást

22/09/2024 21:50

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Fürj Csaba, a Péterffy Attila Pécs Jövőjéért Civil Egyesület jelöltje csaknem 59, a fideszes Kővári János pedig kis híján 37 százalékot kapott a 15-ös egyéni választókerületben.

A június 9-i önkormányzati választáson a fideszes Vörösné Deák Andrea és az ellenzéki jelölt, Fürj Csaba is 1224-1224 szavazatot kapott, ezért, a szavazategyenlőség miatt időközi választást írtak ki. A mostani időközi választáson Fürj ismét elindult, Vörösné Deák Andrea helyett viszont Kővári János mérette meg magát, aki júniusban egy másik választókerületben kikapott – írja a Szabad Pécs.

Most a júniusi indulók közül nem indult az egyesült ellenzékből kivált, a párbeszédes országgyűlési képviselő Mellár Tamás által alapított Mindenki Pécsért Egyesület, az egykori DK-s Bognár Szilvia vezette Tiszta Kezek frakció és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt sem.

Így Fürj Csaba a szavazatok 58,82 százalékával nyert, Kővári 36,99 százalékot (742) szerzett. Érdekesség, hogy most is volt szavazategyenlőség, de az utolsó helyen, a függetlenként induló Körömi Attila és a Mi Hazánk-os Horváth Sándor László is 2,09 százalékot (42 szavazat) ért el.

A részvétel az időköziken megszokottnak mondható módon jóval kisebb volt a legutóbbinál (ráadásul akkor egyben EP-választást is tartottak): legutóbb 52,46 százalék szavazott, most csak 30,79.

Ahogy a Szabad Pécs írja, nem lesz egyszerű a közgyűlés helyzete: júniusban a 17-ből 16 egyéni körzetben hirdettek győztest, abból 10-ben a Fidesz, 6-ban Péterffyék nyertek. Ez javult most fel 10:7 arányra. Emellett kiosztottak kompenzációs helyeket is, Péterfyéknek kettő, a Fidesznek egy jutott, és van négy kis párt vagy szervezet is egy-egy kompenzációs hellyel: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Mi Hazánk, a Mellár Tamás féle Mindenki Pécsért, illetve a Péterffyékkel összevesző ex-DK-s volt alpolgármester csapata, a Tiszta Kezek Egyesület.

A többséget tehát senki sem tudta megszerezni; a Fidesz elvileg előnyösebb helyzetből indul, hiszen 11 helyük van a közgyűlésben, míg Péterffyéknek a 7 egyénivel és a kompenzációssal 9, ugyanakkor a polgármester is szavaz, így a különbség csak egy szavazat, ha senki sem hiányzik. Magyarán mindenképpen a kis szervezetek jutnak nagy szerephez, az ő 4 szavazatuk dönthet majd.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)