„Köszönjük,
A lényeg

Az Európai Bizottság cáfolja a magyar igazságügyi minisztert az uniós pénzek ügyében

6/12/2023 16:18

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Tuzson Bence lezártnak tekinti az igazságügyi reformmal kapcsolatos uniós megbeszéléseket, az EUrologusnak viszont ezt cáfolta az Európai Bizottság, két legújabb tisztázó kérdésükre még várják a válaszokat.

Az igazságügyi miniszterek hétfői tanácskozásán Brüsszelben járt a magyar tárcavezető is. Tuzson Bence az ilyenkor szokásos megoldást választva csak kormánypárti médiumok újságíróinak tartott „sajtótájékoztatót” és azt mondta, hogy Magyarország, miután teljesített minden uniós kérést, lezártnak tekinti az igazságügyi reformmal kapcsolatos uniós megbeszéléseket.

"Minden olyan kérdést megválaszoltunk, minden olyan kérést teljesítettünk, amely ahhoz szükséges, hogy az uniós pénzek felszabaduljanak" – jelentette ki Tuzson.

Ezt azonban kategorikusan cáfolta az Európai Bizottság az EUrologusnak, vagyis, ahogy írják, a magyar kormány késlekedése miatt nem kaphat EU-s pénzt Magyarország. Arról van szó, hogy az igazságügyi reform értékeléséhez az Európai Bizottság először kilenc tisztázó kérdést tett fel szeptember végén, amelyekre egy hónap múlva megérkezett a magyar válasz. Majd november 1-jén újabb két kérdést küldött Budapestre két uniós biztos.

"Reynders és Schmit biztosok levelére még nem kaptuk meg a választ. Kapcsolatban állunk a magyar hatóságokkal" – szögezte le a portál kérdésére az Európai Bizottság egyik szóvivője. Ennek hiányában a Bizottság nem tudja véglegesíteni az értékelését, amelytől – ha az értékelés pozitív – mintegy 10 milliárd euró függ. Reálisan ennek a felszabadítására van a legnagyobb esély.

A cikkben megjegyzik: Tuzson Bence – saját előbbi kijelentésének is ellentmondva – azt is mondta hétfőn, hogy a tárgyalásokon mindössze két nyitott kérdés maradt: a Kúria ügyelosztási rendszere és az, hogy a magyar bírók előzetes állásfoglalásért az Európai Bírósághoz fordulhassanak.

Ezt a két kérdést kellene tehát megnyugtatóan megválaszolnia a magyar kormánynak, ezek az ügyek azonban egyáltalán nem újkeletűek, Magyarország már hónapok óta tudja, hogy ezekkel kapcsolatban teendői vannak – írja az EUrologus.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)