„Támogassa
A lényeg

Az illiberális rendszerekről és színlelt választásokról szavaztak az EP-ben, a fideszesek tartózkodtak

10/11/2023 17:45

| Szerző: Klubrádió

Ajánlásokat fogadott el az Európai Parlament arról, hogy az EU-nak hogyan kellene megvédenie "az illiberális politikai rendszerekben és az autoriter rezsimekben élő polgárok jogát a részvételhez a valódi választásokon”. A Fidesz nem támogatta ezeket a javaslatokat.

A valódi választás alapvető emberi jog, amelyet az EU világszerte támogat – mondják az EP-képviselők, hozzátéve, hogy ezt a jogot az illiberális politikai rendszerekben és az autoriter rezsimekben rendszeresen megtagadják az állampolgároktól. Ezek a rezsimek színlelt választásokat folytatnak, amelyek kimenetele semmiképpen sem képviseli a polgárok akaratát – hangsúlyozzák az EP-képviselők. Ráadásul a rezsimek egyre gyakrabban használják fel az ilyen választásokat uralmuk legitimálására és egyesítik erőfeszítéseiket, hogy legitimitást biztosítsanak egymás választásainak. Az EU-nak reagálnia kell erre a tendenciára – olvasható az állásfoglalásban, amelyről az EUrologus számolt be.

Az erről szóló vitában egy magyar felszólaló volt : Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője azt mondta, hogy ezek a rendszerek bebetonozzák magukat, befolyásolják a választásokat és sokszínű az ehhez használt eszköztáruk. Az EU-nak nem szabad aktívan segíteni az autoriter rezsimeknek abban, hogy elismerjük nekik, hogy megfelelnek a nemzetközi normáknak – figyelmeztetett Cseh Katalin.

A jelentést előadó spanyol szociáldemokrata Nacho Sánchez Amor a következőket mondta: „Ez az ajánlás javaslatok széles skáláját kínálja az illiberális és tekintélyelvű rezsimek növekvő magabiztosságának jobb kezelésére, amelyek az erős demokratikus visszaesés ellenére továbbra is a demokratikus legitimitásra törekszenek olyan választási folyamatokon keresztül, amelyek sem nem tisztességesek, sem nem szabadok.”

A dokumentumot 522 igen, 27 nem és 53 tartózkodás mellett fogadták el. A magyar ellenzéki képviselők támogatták a javaslatot, míg a kormánypártiak tartózkodtak.