„Zajlik
A lényeg

Az NGM öntudatosan magyarázza, hogy a magyar minimimálbér nem az utolsó előtti az EU-ban, hanem viszont a 17.-ik

7/08/2024 09:08

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Mindjárt más.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium szerint „egyes orgánumok előszeretettel tálalják úgy az Eurostat statisztikáit, miszerint a minimálbérek tekintetében Magyarország uniós összehasonlításban az utolsó előtti helyen áll” – írja a hvg

Ez szerintük azért nincs így, mert az úgynevezett effektív minimálbérhez a szakképzettséget igénylő munkakörökben dolgozóknak adott garantált bérminimum és a minimálbér súlyozott átlagát kell kiszámítani (jelenleg kétszer annyian részesülnek előbbiben, mint minimálbérben).

 
illusztráció
 

A minimálbér most 266 800, a garantált bérminimum bruttó 326 ezer forint, az effektív minimálbér összege így 306 ezer forintot ér el. A minimálbérek átlagosan 482 ezer forintot tesznek ki az unióban, az effektív

magyar minimálbér a 17. helyet éri el az EU-n belül,

a régióban pedig az élmezőnyhöz tartozik, megelőzve Csehországot, Szlovákiát, Romániát és Bulgáriát – idézi  az NGM-et a lap.

A  Nemzetgazdasági Minisztérium korábban fontosnak tartotta közölni azt is. hogy a fogyasztási adatokból a szegénységre következtetni rosszindulatú csúsztatás. Aarról van szó, hogy az ukrajnai háború miatt a magyar családok "óvatossági motívuma megerősödött" – írták június végén.