„Zajlik
A lényeg

Az oroszok beengedése miatt átmenetileg felfüggesztené Magyarország schengeni tagságát két holland párt

15/10/2024 20:14

| Szerző: Klubrádió

Két holland ellenzéki párt, a liberális D66 és a kereszténydemokrata CDA átmenetileg fel akarja függeszteni Magyarország schengeni tagságát. Indoklásuk szerint a magyar kormány nem ellenőrzi megfelelően a területére belépő orosz állampolgárokat.

A párt képviselői kedden a parlamentben arra kérték Dick Schoof holland miniszterelnököt, hogy a csütörtökön kezdődő EU-csúcson szólaljon fel az ügy érdekében. A schengeni tagság felfüggesztése azt jelentené, hogy a magyar határokon újra bevezetnék a határellenőrzést – ismerteti a 444.hu.

Jan Paternotte, a D66 politikusa azt mondta, ameddig Magyarország vörös szőnyeget terít az ellenőrzés nélkül érkező orosz vendégmunkások elé, addig szükségesnek tartja a schengeni tagság felfüggesztését. Tudja, hogy ez nagy lépés lenne, ugyanakkor az oroszok jelentette fenyegetés is nagy, a magyar kormány pedig semmit sem tett a probléma megoldásáért.

Szerinte a tény, hogy a szélsőjobboldali Geert Wilders jó barátja Orbán Viktornak, nem szabadna, hogy befolyásolja a holland kormány politikáját.

Henri Botenbal, a CDA elnöke abban bízik, hogy javaslatukat két kormánypárt, a liberális-konzervatív VVD és a jobbközép NSC is támogatja majd korábbi, Magyarországgal kapcsolatos álláspontja miatt. A kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Wilders-féle szélsőjobboldali populista PVV ugyanakkor határozottan ellenzi a lépést.

(Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)