„Zajlik
A lényeg

Az uniós kormányok kérdőre vonják a magyart az úgynevezett "békemissziók” és a soros elnökség összemosása miatt

9/07/2024 13:09

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az uniós kormányok kérdőre vonják a magyart az úgynevezett "békemissziók" és a soros elnökség összemosása miatt – így tudja a Népszava. A lap minderről azután cikkezett, miután több, egymástól független forrásból úgy értesültek, hogy az országok képviselői szeretnének végre tisztán látni a soros magyar elnökség szándékait illetően. Szerintük a probléma, hogy ugyan a magyar kormány tagjai oda mennek, ahová akarnak és kétoldalúan tárgyalhatnak bárkivel, de a soros elnökség sehogyan sem képviseli az EU-t kifelé.

A Népszava egyik forrása szerint egyértelműnek kellett volna lennie, hogy ezeken a látogatásokon a magyar miniszterelnök csak a saját országát képviseli, ehelyett szándékosan sok kétértelmű megnyilvánulást tett. Eközben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvívője méltatta Orbán Viktor úgynevezett “békemisszióját”.

Szerződésszegésnek minősül, hogyha Orbán Viktor az uniót képviseli soros elnökként – hívta fel rá a figyelmet Szentiványi István. A volt külügyi államtitkár, korábbi nagykövet szerint a magyar miniszterelnök úgynevezett békemissziója visszavetheti a felfüggesztett uniós pénzek hazahozatalának esélyeit is.

2024. július 09. A lényeg (2024.07.09.) Szent-Iványi István
01:08
00:00