„Zajlik
A lényeg

Bayer Zsolt felesége a Kúrián is bukott: elutasították vérplazma-ügyben

22/09/2024 15:49

| Szerző: Klubrádió

Elutasította Bayer Zsolt fideszes publicista felesége, Bayerné dr. Matusovits Andrea felülvizsgálati kérelmét a Kúria – írja közleményében a Demokratikus Koalíció.

Bayerné Matusovits Andrea korábban első és másodfokon is indított rágalmazási pert Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója ellen, de ezeket elvesztette. Bayer Zsolt felesége azért perelt, mert a politikus kiperelte és nyilvánosságra hozta azokat a szerződéseket, amelyeket még az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatójaként kötött 2019-ben. Ezekből a dokumentumokból kiderült, hogy Bayer Zsolt felesége a korábbi szerződés meghosszabbításával, versenyeztetés nélkül, így a tender útján elérhető magasabb ár alatt adta el a magyar emberek vérplazmáját a vaskos profitot bevasaló magáncégeknek – olvasható a közleményben.

Sebián-Petrovszki szerint a magyar vérplazma áron alul eladása felveti a bűncselekmény lehetőségét, hiszen olyan bevételektől fosztotta meg az államot, amelyből lehetett volna kórházfelújításra költeni vagy rendezni az egészségügyi dolgozók bérét.

Bayer Zsolt felesége korábban beperelte az egész vérplaza-ügyet feltáró újságírót is. A per a „Bayerné titokban adta el a multiknak a vérplazmát” című cikk miatt indult. A Válasz Online azt írta, a bíróság elismerte, a cikk állításai „alkalmasak lehetnek a sértett becsületének csorbítására”, de nem büntethető az elkövető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valónak bizonyul.

A portál kiemelte, hogy munkatársa ellen az eljárás nem ügyészi indítványra indult. Bayerné dr. Matusovits Andrea  magánvádas pert indított, de az első- és másodfokú bíróság is megállapította, hogy az újságíró valamennyi megállapítása tényekkel alátámasztott volt.

Az ítélet szerint Bayerné dr. Matusovits Andrea közszereplő, a cikk a közérdeket szolgálta. Bayerné azt is kifogásolta, hogy az írásban Bayernének titulálták, ám a bíróság megállapította, jogszerűen, mert ez a neve.