„Zajlik
A lényeg

Beer Miklós a Bese-ügyről: Egyházunk nevében szeretnék bocsánatot kérni

23/09/2024 17:30

| Szerző: Klubrádió

A nyugalmazott váci püspök szerint a Bese-ügy a katolikus egyház közös felelőssége. A Magyar Hangnak elmondta, úgy véli, a paphiány oda vezetett, hogy az egyház nem ügyel kellően az alkalmasság kritériumaira.

A miniszterelnök irodáját is korábban megszentelő Bese Gergő melegszexbotrányba keveredett plébánost sokan a NER kirakatpapjának nevezték, aki a Fideszt is szolgálta médiaszerepléseivel.

A Magyar Hang héftőn arról írt, hogy értesüléseik szerint Bese "vélhetően papi hivatásától nem függetlenül" szert tett "nem csekély" ingatlanvagyonra is. Ezzel kapcsolatban kerestek jelenlegi és volt egyházi személyeket.

Beer Miklós a lapnak arról beszélt, hogy a Bese-ügy a katolikus egyház közös felelőssége. A nyugalmazott váci püspök szerint a paphiány oda vezetett, hogy az egyház nem ügyel eléggé arra, hogy ki alkalmas, miközben a papok eltartási szerződések révén történő magánvagyon-gyarapodása ellen könnyen felléphetnének az egyházi vezetők. Szerinte sokat segítene, ha szabályként bevezetnék, hogy eltartási szerződést csakis püspöki beleegyezéssel köthet egy pap, hiszen „az egyház hiteléről van szó”.

A hitelességről azt mondta: „Nem könnyű, de meg kell szólalni. Mindenekelőtt az egyházunk nevében szeretnék bocsánatot kérni mindazoktól, akik megbotránkoztak, akiknek fájdalmat okoztak ezek a történetek. (…) A mi felelősségünk, hogy bocsánatot kérjünk és törekedjünk arra, hogy megtartsuk az egyház hitelességét.”

Fábry Kornél, az Esztergom–budapesti egyházmegye segédpüspöke azt írta, nem illetékes az ügyben, Bábel Balázs kalocsai érsek pedig a titkárságán keresztül azt üzente: a papság a szerzetesekkel ellentétben nem tesz szegénységi fogadalmat.