„Zajlik
A lényeg

Bíróság előtt a szuverenitásvédelmi törvény

2/10/2024 15:43

| Szerző: Klubrádió

Bírósági szakaszba lép a magyar szuverenitásvédelmi törvény miatt indult kötelezettségszegési eljárás Brüsszelben – értesült a Népszava. Ám ez nem érinti a támogatások folyósítását.

A lap szerint az Európai Bizottság nem kéri az Európai Unió Bíróságától, hogy az ítéletig helyezze hatályon kívül a törvény alkalmazását és nem zárolnak közösségi támogatásokat sem miatta, ugyanis nem tartanak attól, hogy a kifogásolt törvény visszafordíthatatlan károkat okozna az ítélethozatalig.

Brüsszel azért kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a törvény miatt, mert szerinte a jogszabály sérti az uniós demokratikus értékeket, a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát, a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot vagy a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát.

A tavaly decemberben elfogadott szuverenitásvédelmi törvény értelmében bárki ellen indítható vizsgálat, aki Magyarország szuverenitását veszélyezteti. Az ellenőrzést a Lánczi Tamás vezette Szuverenitásvédelmi Hivatal végzi, amely az illetékes hatóságoknál szabálysértési vagy büntetőeljárást is kezdeményezhet. A hivatal nem tétlenkedett és elsőként a Transparency International-nek és az Átlátszónak ment neki.

(Népszava)