„Zajlik
A lényeg

Bírósághoz fordul a Vasas Szakszervezeti Szövetség a Dunaferr-botrány miatt

12/12/2020 15:23

| Szerző: MTI/Klubrádió

A Dunaferr-be ma sem engedték be a helyi szakszervezeti vezetőket. A Vasas Szakszervezeti Szövetség bírósághoz fordul a Dunaferr-nél meghozott jogtalan intézkedések miatt. Elfogadhatatlannak tartják a cég érdekképviseleti vezetőinek azonnali hatályú elbocsátását.

Spieglné Balogh Lívia, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy kemény és példátlan helyzet alakult ki. Az eltávolított szakszervezeti vezetők eddig nem kapták kézhez az azonnali elbocsátásukról szóló dokumentumokat. Telefonjukat és internetelérésüket a gyár vezetése letiltotta. 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is azt követeli, hogy az eltávolított szakszervezeti vezetőket azonnal vegyék vissza. Elvárják a kormánytól, hogy kötelezze a Dunaferr menedzsmentjét is a törvényesség betartására.

A Dunaferrnek szeptember 30-a óta nincs igazgatósága, illetve felügyelő bizottsága. November végén a cégszerű működés törvényes visszaállítására szólította fel a Dunaferr vezetését a területileg illetékes cégbíróság. Pénteken a Dunaferr Vasas Szakszervezet szövetségi tanács ülést akart tartani a gyárban, de miután már a főportánál feltartóztatták őket a gyár biztonsági emberei, így az ülést kénytelenek voltak a főkapu előtt megtartani.