„Ki
A lényeg

Brüsszelhez fordulnak a multik az árstop miatt

14/11/2022 13:20

| Szerző: Klubrádió

Több külföldi áruházlánc áosztja azt a nézetet, hogy a magyar kormány intézkedéseivel ki akarják szorítani őket a piacról. Ezért az Európai Bizottságot kérik arra, hogy lépjenek közbe, mert a rájuk vonatkozó törvény ellentétes az EU belső piacának alapelveivel.

Az Aldi és Lidl, az Auchan, a Tesco, a Penny Market, a Spar osztja egy külföldi kiskereskedelmi hálózat névtelenségét kérő illetékességének véleményét, mely szerint a magyar kormány intézkedései "bizonyos vállalkozások szándékos kiszorítását" célozzák a piacról.

"A magyar kormány által meghatározott körülmények között egyszerűen lehetetlen fenntartható módon nyereségesen működni”, és a rájuk vonatkozó törvény ellentétes az EU belső piacának alapelveivel" idézi névtelen forrását a Politico, aki arra szóltja fel az Európai Bizottságot, hogy lépjen közbe.

Élelmiszerárstop
 
Élelmiszerárstop
 Fotó: Balogh Zoltán/MTI
 
  • A cikk a minden kiskereskedelmi szereplőre vonatkozó és a minap kiterjesztett árstop intézkedéseken túl két olyan törvényt említett, ami a kiskereskedelmi szektor nagy külföldi szereplőit sújtja, míg a franchise rendszerben működő hazai hátterű hálózatokat nem:
  • az egyik ilyen az a tavaly decemberi parlamenti döntés, miszerint 48 órával a lejárati dátum előtt ellenszolgáltatás nélkül be kell szolgáltatnia a 100 milliárd forint feletti éves forgalmú láncoknak az élelmiszereket, (amellyel párhuzam

(Forrás: Portfolio.hu)