„Köszönjük
A lényeg

Budapesten nem lehet majd kihasználni az olcsó lakáshitelt, ha elfogadják a bankok javaslatát

22/10/2024 10:11

 | Szerkesztő: Kovács Gaby

Megkezdődött az egyeztetés a lakáshitelekre érvényes önkéntes 5%-os THM plafonnal kapcsolatban. Ha a legutóbbi banki javaslatoknak megfelelő konstrukció lépne életbe, akkor Budapesten ez a lehetőség nem lesz elérhető - írja a Bankmonitor.

Már néhány hete bejelentette a kormány, hogy 5%-os önkéntes THM plafont szeretne életbe léptetni a lakáshitelekre. Az már most látszik, hogy a pénzintézetek nem szeretnék ezt a lehetőséget általánosan, minden ügyfélre bevezetni.

A Portfolio oldalán megjelent információk alapján a pénzintézetek az alábbi feltételek mellett nyújtanának 5%-os THM értéken lakáshitelt:

Fiatalok lakásvásárlásához, lakáscéljához kapcsolódjon a kölcsön.

Az igénylők első lakásvásárlását, lakáshoz jutását finanszírozzák meg ilyen módon a hitelből.

Az ingatlan alapterülete ne haladja meg az 50 négyzetmétert.

Zöld, energiatakarékos ingatlan legyen a hitelcél.

Az ingatlan négyzetméterára 1 millió ft alatt legyen.

Mindegyik kritérium eléggé szűkíti azt az ügyfélkört, aki elérhetné ezt a kedvezményes kamatozású megoldást. De ezen feltételek közül is érdemes kiemelni kettőt: kizárólag az 1 millió ft alatti négyzetméterár mellett lehetne megvenni energiahatékony ingatlanokat - hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.

A KSH adatai alapján a fővárosban 2024. I. negyedévében az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára 1 477 000 Ft volt, egy átlagos használt lakás egyetlen négyzetméteréért 918 ezer Ft-ot kellett fizetni. A szakértők szerint azóta még emelkedtek is az ingatlanárak, jelenleg már az 1 millió forintot is meghaladhatja egy átlagos használt lakás négyzetméterára Budapesten.

Azt pedig látni kell, hogy a "zöld" energiatakarékos lakások jellemzően az új építésű, illetve a magas minőségű használt ingatlanok közül kerülhetnek ki. Ezeknek az ára pedig jellemzően átlagon felüli. Vagyis, jó eséllyel Budapesten már most sincs olyan ingatlan, ami megfelelne ezeknek az előírásoknak - állapítja meg a Bankmonitor.

Vidéken azért jobb a helyzet, a használt ingatlanok átlagos négyzetméterára 512 ezer forint volt idén az első negyedévben, az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára pedig 1 163 000 Ft. Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy az energiahatékony otthonok jellemzően drágábbak az átlagnál. Ugyanakkor az országos átlagban a fővárosi lakásárak is benne vannak, ami felfelé torzítja a képet. Vagyis vidéken azért még lehetnek olyan lakások, amik megfelelnek ezeknek a elveknek.

A Bankmonitor emlékeztet: ezek még csak tervek és a kormány oldaláról inkább a széleskörű bevezetésről lehet hallani, míg a bankok csak egy nagyon szűk ügyfélkör számára tennék elérhetővé ezt a lehetőséget. Várhatóan a végeredmény egy köztes megoldás lehet, ugyanakkor arra a Bankmonitor szakértői kis esélyt látnak, hogy az új THM plafon minden hiteligénylő számára elérhető legyen.