„Zajlik
A lényeg

Budapestre jön Matteo Salvini

16/09/2024 14:20

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Pár napja hat évet kért a volt olasz belügyminiszterre az ügyészség azért, mert megtiltotta egy bevándorlókat szállító hajó kikötését. Orbán támogatásáról biztosította Salvinit, akivel pénteken találkozik Budapesten.

Matteo Salvini megköszönte Orbán Viktor kiállását azok után, hogy vádat emeltek ellene emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés miatt – írja a 444, hozzátéve, a történet előzményét is: Salvini 2019-ben belügyminiszterként nem adott engedélyt arra, hogy az Open Arms nevű spanyol hajó kikössön Lampedusán. A hajó fedélzetén 147 bevándorló volt. Végül a szicíliai Agrigento ügyészsége közbelépett, és 19 nap után engedélyezte a partraszállást. Az ügyészség emiatt hat év börtönt kért rá.

Orbán Viktor a Salvini elleni eljárásról azt írta az X-en, hogy „Európa legbátrabb hazafiját büntetik meg a bevándorlás megállítása miatt. Akik védik Európát, büntetésre számíthatnak. Mi folyik itt?

A Liga elnöke kiposztolta Orbán támogató szavait, egyben bejelentette, hogy pénteken Budapesten találkoznak. Azt írta, „nem lesznek olyan megpróbáltatások és fenyegetések, amelyek megállíthatnák a változás és a szabadság szelét Európában.”